2010-05-31 15:27:31• hírek • Póti Orsolya

Értelmi fogyatékosok speciális olimpiája

Szatmárnémetiben vasárnap első alkalommal került megrendezésre értelmi fogyatékosok, fizikai fogyatékossággal élők és down-szindrómás gyerekek speciális olimpiája, melyet szombaton konferencia, és a gyerekek műsora előzött meg.

Szombat délelőtt a Szatmárnémeti Landon Down Transilvania Egyesület, a nyíregyházi Szent Kamill „Élet az életnek" Közhasznú Alapítvány, valamint a szintén nyíregyházi Oázis Mentálhigiénés Központ Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona és Lakóotthona közös konferenciájára került sor. A konferencián a szatmári egyesület, a nyíregyházi alapítványok, valamint a SPAS szociális szolgálat sorra mutatták be tevékenységeiket. Gnandt Gábor, gyógypedagógus és programigazgató előadását, a Szatmárnémeti Landon Down Transilvania Egyesület elnökének, Kerti Gyöngyinek  bemutatója követte, aki betekintést nyújtott egyesületének sporttörténetébe. Az egyesület tagjai 2007 óta vesznek részt országos és európai bajnokságokon egyaránt.

A konferenciát este 19 óra előtt kevéssel a fogyatékos gyerekek műsora követte. A Landon Down Egyesület nagy csoportja az „Arany szőrű bárányt" adta elő, míg a kiscsoport „Készen áll már a híd" címmel mutatott be előadást. A nyíregyházi alapítványok tagjai keringőt és néptáncot mutattak be. A műsort vacsora és Cserey Csaba és Ciprian zenés produkciója követte, mely nagy sikert aratott a gyerekek körében.


Fogyatékosok speciális olimpiája
Fogyatékosok speciális olimpiája


A speciális olimpia vasárnap délelőtt 10 órától vette kezdetét a „Traian Vuia" Iskolaközpont sporttermében, melyen minden versenyző nagyszerűen teljesített. A húsz szatmári és szintén húsz nyíregyházi versenyzőt a vezetők több csoportra osztották föl, akik az általuk kiválasztott önkéntesek segítségével összesen hat versenyszámban teljesítettek. A fiúk és lányok egyaránt részt vettek atlétikában, ügyességi labdajátékban, kosárra dobásban és méta labda dobásban. A fiúk ezen kívül kapura rúgtak, és futballoztak, a lányok pedig asztalteniszben mutathatták meg ügyességüket.

Az olimpiát 15 órától díjátadó gála követte, melyen Ilyés Gyula polgármester és Adrian Albu alpolgármester is tiszteletét tette, akik átadták a nyertes versenyzőknek az érmeket. Az olimpián többek között olyan fogyatékossággal élő gyerekek teljesítettek jól, mint: Molnár Henrietta, Sápi Ágnes, Sebők Ilona, Oros Ildikó, Scheffler Mónika, Kerti Oszkár, Borbély Szilárd, Toca Ciprian és Achim Adrian. A díjátadó gálát pompon lányok tánca, a Hollandiából érkező bohócok és a holland „Ijsselzangers" csapat élőszobor műsora tette még érdekesebbé. A holland bohócok, és az élőszobrok produkciója igazi meglepetés volt a gyerekek számára.

A rendezvény sikeréért köszönet illeti többek között a "Traian Vuia" Iskolaközpont igazgatóját, Baranyai Tibort aki rendelkezésre bocsájtotta a jól felszerelt tornatermet, Toma Catalin tornatanárt, aki megszervezte az olimpia versenyszámait és programját, valamint Al-Akel Éva tanárnőt, aki segített az önkéntes diákok toborzásában, és az önkénteseket is, akik nagy segítséget jelentettek a versenyző gyerekek számára. Nem utolsó sorban köszönet illeti  a két napos rendezvény műsorvezetőjet  Tóth Klarisszt, a Szatmár.ro munkatársát, a Landon Down Transilvania Egyesületet, a két nyíregyházi alapítványt, valamint a G.M. Zamfirescu Kulturális Központot, akik nélkül létre sem jöhetett volna ez a nem mindennapi rendezvény.


Előszobor produkcióra sor került az olimpia után
Előszobor produkcióra sor került az olimpia után


 





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: