2011-09-21 11:48:56• hírek • Szatmár.ro

„Mi is dolgozni szeretnénk!”

Társadalmunkban komoly problémát jelent, hogy sokan nem értékelik az értelmi fogyatékos emberek képességeit, lehetséges értékeit a munkaerőpiacon, pedig számos kutatás bizonyítja, hogy az értelmi fogyatékos emberek jelentős része képes értékes munkát végezni, ha az igényeihez, speciális szükségleteihez megfelelően alakíthatóak ki számára a munkafeltételek.

Ennek a felismerése érdekében indított pályázatot a Landon Down Transilvania Egyesület Szatmárnémeti Fiókja, amely 2005 óta támogatja a Down-szindrómás, illetve értelmi fogyatékos gyermekeket és fiatalokat. Az egyesület alapítója és vezetőjétől, Kerti Gyöngyi pszichológustól megtudtuk a Raiffeissen közösség által indított pályázatra Szatmár megyéből mindössze három szervezet jelentkezett, lényege pedig az, hogy minél több szavazatot gyűjtsenek ahhoz, hogy megnyerjék a támogatást.

Az egyesület célja, hogy elősegítse a fogyatékos személyek fejlődését, különös tekintettel a Down-kórban szenvedő fiatalokra, valamint családtagjaikra. Az egyesület munkatársai olyan szolgáltatásokat biztosítanak, amely elősegíti a maximális teljesítmény nyújtását és integrációt egy olyan társadalomba, amely tiszteli és értékeli a sérült fiatalokat. A szolgáltatások közé tartoznak például a nevelési, re-szocializációs, rehabilitációs, integrációs tevékenységek, valamint az önálló életmódhoz szükséges készségek fejlesztése. Ugyanakkor terveikben szerepel a gyerekeknek nyújtandó foglalkozások és szolgáltatások szakmai fejlesztése, bővítése, illetve hosszú távú, a gyerekeknek jövőbeni biztos boldogulását segítő megoldások kidolgozása.

A fogyatékos embereknek jogukban áll integrált munkahelyen, ennek hiányában védett munkahelyen dolgozni, ezért is tervezi a Langdon Down Transilvania egyesület, hogy felmérje a sérült személyek képzési és foglalkoztatási helyzetét, és a tapasztalatok alapján elősegítse a szükséges változásokat ezen a területen.

A fogyatékos személyek már a szakképzett iskolákban sem tudják a megfelelő tudást, ismeretet megszerezni, gyakorlati tapasztalatuk a munkavégzésről pedig jóformán nincsen, pedig az integrált foglalkoztatás lényegesen fejleszti az értelmi sérült ember készségeit, és jelentősen növeli a társadalomba történő beilleszkedését is.

A pályázat által az egyesület tagjai hasznos információkat szerezhetnek az értelmi fogyatékosok foglalkoztatásáról és a szükséges jogi háttérről a munkáltatók, a különféle szolgáltatást nyújtó szervezetek, az értelmi fogyatékos emberek és családtagjaik, valamint a fogyatékos személyek különböző képzéseken, foglalkozásokon, tevékenységeken vehetnek részt, és kipróbálhatják a számukra olyan megfelelő munkákat is, mint a fénymásolás, varrás, pékségben való munkák, csomagolás stb.

Ahhoz, hogy a sérült fiatalok munkáját és a közösségbe való beilleszkedését Ön is elősegíthesse és támogassa, mindössze regisztrálnia kell a pályázat oldalán, az alábbi linken, kiválasztania a megyét és szavaznia kell a "DORIM SI NOI SA MUNCIM"/"WE WOULD LIKE TO WORK" feliratra. A részletekre kattintva több információt is olvashatnak az egyesület céljairól, és a szavazás állását is nyomon követhetik.  Kérjük támogassák Önök is az egyesület munkáját!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: