2010-04-01 10:28:50• hírek • Szatmar.ro

Mi az összefüggés a szex és a kultúra között?

A kultúra szó hallatán, az emberek többségének valószínűleg nem a szexualitás jut az eszébe. Pedig egy kiegyensúlyozott kapcsolat gördülékeny működéséhez, ez is fontos alapanyag.

Amennyiben némi időt szánunk arra, hogy a különböző internetes portálokat böngésszünk, feltűnhet, hogy a kultúra a szexualitás fogalomkörébe is egyre gyakrabban helyet kap. A közfelfogásban a kultúra szó hallatán, szinte mindenki az értékrendszerre vagy a műveltségre asszociál. A hivatalos meghatározások szerint, a szexuális kultúra az általános értelemben vett kultúra szerves része.

Ez a nemekkel és magával a nemiséggel kapcsolatos magatartások és szokások összességét jelenti. Gondoljunk csak azokra az időkre, amikor a szexualitásról tilos, vagy nem volt illő beszélni, állatias magatartásnak vagy szégyenletes dolognak tartották. Ennek köszönhető, hogy bizonyos időszakokban a szexuális kultúra háttérbe szorult és nem fejlődhetett tovább. Szerencsére minden korban akadtak olyan felvilágosult és nyitott szellemű emberek, akik ezeket a nehézségeket és akadályokat igyekeztek legyőzni. Főleg attól a gondolattól vezérelve, hogy a kultúra többi ágához hasonlóan, a szexuális kultúrának is fontos helyet kell betöltenie a mindennapok során.


A szexuális kultúra az általános értelemben vett kultúra szerves része

A szexuális kultúra az általános értelemben vett kultúra szerves része


A mai világban amikor a média folyamatosan ontja magából a szexualitással kapcsolatos híreket, filmeket, talán még inkább szükség van arra, hogy nem csak a fiatal generáció, hanem az érettebbek is elsajátítsák a szexuális magatartáshoz nélkülözhetetlen ismereteket. A tanulás tehát a szexualitás területén is elengedhetetlen és ez nem csak az elméleti tanulásra vonatkozik. Amint azt tudjuk, az elmélet, gyakorlat nélkül mit sem ér.

A partnerek gyakran abba a hibába esnek, ha az első szexuális együttlét alkalmával nem megy minden gördülékenyen, akkor feladják a próbálkozást és ez nem egyszer a kapcsolat megszakításához is vezet. Ez többnyire a szexualitás területén szerzett kevés tapasztalat és az információhiány számlájára írható. Annak tudatosítása, hogy a szexuális gyakorlatok és a szexuális magatartás csak tanulással fejleszthetők, bizonyára még jó néhány évtizedet fog igénybe venni. A szexuális kultúra a testi, nemi kapcsolaton kívül jóval többet jelent. A partnerválasztás, a szerelem, az ismerkedés alapjait, az intim higiéniát és a házasság témakörét is magába foglalja. Ennek érdekében tanuljunk, fejlesszük és gyakoroljunk szorgalmasan, hogy a „szexuálisan is kulturáltak" legyünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: