2011-05-21 11:51:16• hírek • MTI

Mi áll a kamaszkor hátterében?

A tizenéves időszak igen fontos a személyiség kifejlődése szempontjából és kockázatos is, mert sok rossz szokás, egészséget veszélyeztető tulajdonság is ilyenkor kezdődik, majd rögzül. Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen szerepe van a káros személyiségváltozások kifejlődésében annak, ha a kamasz nála idősebbekkel barátkozik.

Cayley E. Velazquez és munkacsoportja Chicagóban végezte azt a vizsgálatot, melynek eredményeit a serdülőkor egészségével foglalkozó szakfolyóirat, a Journal of Adolescent Health legújabb száma közölte. A nagyvárosban 61 iskola tanulóival foglalkoztak három éven keresztül. A gyerekek átlagos életkora 14 év volt, és a kutatók azt igyekeztek földeríteni, hogy közülük hánynak volt 16-18, 19-20 vagy 21 évesnél idősebb barátja. Csaknem négyezer tizenévest kértek föl részvételre a tanulmányban, illetve a szülők jóváhagyását is kértek.

A gyerekek 40 százaléka volt afro-amerikai, 31 százalék spanyol származású, 14 százalék fehérbőrű és 16 százalék ázsiai eredetű. A kamaszok 75 százalékának volt legalább egy, 16-18 év közötti barátja, 40 százaléknak 19-20 éves barátai voltak, 32 százalék pedig 21 évesnél idősebbekkel is barátkozott.

A munkacsoport arra volt kíváncsi, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a kábítószer használatának elkezdése és az idősebb haverok között volt-e összefüggés. Az eredmények egyértelműen igazolták: a deviáns viselkedés szorosan összefügg azzal, hogy a gyerekek baráti csoportjában több a náluk idősebb társ. Az erőszak, vagy a marihuána kipróbálása sokkal gyakoribb volt azok között, akik idősebbekkel haverkodtak. A szakemberek feltűnőnek találták, bár nem meglepőnek, hogy a lányok csoportjában lényegesen többször fordult elő tizenéves terhesség, ha a saját évfolyamuknál magasabb osztályba járó fiukkal barátkoztak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy főleg a cigaretta, a marihuána és az alkohol szempontjából van jelentősége, hogy milyen korúakkal barátkozik a gyerek. Mint rámutattak, legszerencsésebb, ha a társaságát a saját osztálytársai, kortársai jelentik.Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: