2010-08-25 09:59:08• hírek • Szatmár.ro

Mi a vérkoleszterin-érték?

A koleszterin egy szerves vegyület, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Sokan tévesen azt gondolják, hogy testünkben a koleszterin a zsírokban gazdag táplálkozás hatására jön létre, holott ennek több mint 70 százalékát a szervezetünk állítja elő. A fennmaradó 30 százalékot pedig az elfogyasztott tápanyagoknak köszönhetően juttatjuk a szervezetbe.

A világ számos kutatóintézetének felmérései azt mutatják, hogy Amerikában a lakosság 80 százaléka-, Európában pedig több mint 50 százaléka tisztában van a vérkoleszterin-értékével. Mi nevezhető elfogadható koleszterinszintnek? Elsőként tisztában kell lennünk azzal, hogy a koleszterinszint korfüggő, ennek értéke az életkor előrehaladtával általában emelkedik. Az egészséges életmód hívei odafigyelnek táplálkozásukra, mérik a koleszterinszintjüket is, ennek ismeretében pedig igyekeznek úgy alakítani étkezési szokásaikat, hogy az infarktust elkerüljék.

Romániában ez a felfogás az utóbbi években kezdett elterjedni, mivel a különböző egészségügyi mérések alapján a lakosság legnagyobb részének koleszterinértéke igen magasnak bizonyult. Sokan csak abban az esetben kezdenek vele foglalkozni, ha már komoly a baj. Az 5,2 mmol/liter alatti érték a határ, ez alatt tökéletes a koleszterinszint. Abban az esetben, ha 5,2 és 7,1 felett van az érték, kórosan magas koleszterinszintről beszélünk, amikor is életmódunkon azonnal változtatni kell. Ebben az esetben valóban vészhelyzetről beszélünk, amikor is a kezelőorvos segítségét kell kérni.

Súlyos esetekben, amikor a koleszterinérték akár 7, 5 felett is lehet, azonnali orvosi beavatkozás szükséges, amikor a beteg kórházi kezelésre szorul. A nők a férfiakkal ellentétben azért vannak szerencsésebb helyzetben, mert őket megvédik a női hormonok. Amikor a változó korba lépnek, a nők is ugyanolyan veszélyeztetetté válnak, mint a férfiak. Az egészség valódi érték, ezért nem mindegy miként őrizzük azt. A magas koleszterinérték arra figyelmezett, hogy nem vigyázunk kellőképpen az egészségünkre.


Európában a lakosság közel 50 százaléka tisztában van a vérkoleszterin-értékével
Európában a lakosság közel 50 százaléka tisztában van a vérkoleszterin-értékével

 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: