2009-05-20 09:58:29• hírek • Szatmár.ro

Mi a szerepünk az EU-ban?

Az európai parlamenti kampányt teljes mértékben beárnyékolja az őszi elnökválasztás, miközben nagyon fontos lenne, hogy most az legyen a közbeszéd tárgya, hogy mi a szerepünk az Európai Unióban, hogyan tudunk aktívan részt venni az átalakulóban levő Európa reformfolyamatában - hívta fel a figyelmet Winkler Gyula kedden, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Az európai parlamenti képviselő elmondta, a lakosság már hozzászokott azokhoz az előnyökhöz, amelyeket az uniós csatlakozásnak köszönhetően élvez, kiemelve többek között a vízumok eltörlését, az uniós munkavállalási és továbbtanulási lehetőségeket.

„Évekkel ezelőtt senki sem hitte volna, hogy ez megtörténik és várhatóan a következő két évben a schengeni övezethez is csatlakozunk, amely azt jelenti, hogy teljesen eltűnnek a határok. De ugyanígy természetes, hogy csökkent a telefonbeszélgetések és az elektronikus adatközlés díjszabása, ha külföldre utazunk, amely ma már nemcsak a kiváltságosoknak jár, hanem a mindennapok része. Ezek a változások a biztonságérzet és a jólét emelkedését hozták, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak meg kell tartanunk, hanem bővítenünk is kell ezeket az előnyöket" - magyarázta Winkler Gyula, hangsúlyozva, hogy az európai parlamenti képviselettel lehet ezt elérni.

„Ha nem veszünk részt aktívan az Unió átalakítási, átszervezési folyamatában, akkor könnyen megtörténhet, hogy a perifériára sodródik az ország, mint ahogy most is van olyan terület, ahol nincs meg az esélyegyenlőség, mert csatlakozásunk előtt szögezték le a szabályokat" - utalt Winkler többek között a mezőgazdasági támogatások egyenetlenségére. Az európai parlamenti képviselő a várható intézkedések közül kiemelte csatlakozást az euró-övezethez, amely egy újabb biztonsági elemet jelent a lakosság és az ország gazdaságát illetően.

„Az Európai Parlament kapcsán sokan azt gondolják, hogy azoknak a képviselőknek a testülete, akik már kiöregedtek, kiégtek. Ez valóban így volt 20 évvel ezelőtt, de ma már a tagállamok felismerték, hogy az európai törvényhozásnak egyre nagyobb a szerepe és ez a Lisszaboni Szerződés elfogadását követően még hangsúlyosabb lesz" - mutatott rá Winkler, aki szerint nagyon fontos, hogy az EP-képviselők a lakosságtól kapják a mandátumot, tehát az emberek érdekeit képviselik, éppen ezért a magyar közösségnek is kell legyen képviselője Brüsszelben.

Az európai parlamenti képviselő ismételten felhívta a figyelmet, hogy az itthon folyó politikai sárdobálás, az európai témák kerülése sem a lakosságnak, sem a politikai pártoknak nem használ. „Azt érik el csak, hogy az emberek elfordulnak a közélettől, és sajnos ez ahhoz is vezethet, hogy megerősödnek a szélsőséges politikai alakulatok. Sőt, ha nem figyel oda a román politika, akkor az ország hozzájárulhat a szélső-jobboldali politikai frakció újraalakulásához az Európai Parlamentben, amely 2007-ben oszlott fel, azt követően, hogy az a romániai szavazók nem juttatták be a szélsőséges Nagyrománia Párt képviselőit a testületbe, így a frakció tovább működöséhez nem volt elegendő képviselő" - figyelmeztetett Winkler.


winkler Gyula sajtótájékoztatója Marosvásárhelyen
Winkler Gyula sajtótájékoztatója Marosvásárhelyen


Az európai parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón kitért a kormány tevékenységére is, hangsúlyozva, hogy nem történik semmilyen hasznos lépés az egyre jobban begyűrűző válság kezelése érdekében. „A kormány nem érti, az a feladata, hogy a gazdasági válságra válaszoljon, nem érti, hogy az európai irányvonalakat is figyelembe kell vennie, ha eredményt is el akar érni. Európában minden kormány csökkenti az adóterheket, nálunk pont az ellenkezője történik, gondolok itt a társadalombiztosítási járulék emelésére, a minimáladó bevezetésére. Tudva azt, hogy a Nemzetközi Valutaalap éves lebontásban előre kéri a költségvetés-tervezetet és ismerve azt, hogy az Európai Unió hét évre szóló költségvetéssel dolgozik, akkor a román kormánynak is több évre szóló költségvetést kellene készítenie, hogy eredményeket érhessen el. De egyelőre csak azt látjuk, hogy a kormány határozatlansága miatt egyetlen területen sem lehet előre tervezni" - fejtette ki Winkler, rámutatva, hogy semmi sem valósult meg a választási ígéretekből.

„Senki nem gondolta volna, hogy ma megtörténhet az, hogy egyetlen tollvonással több ezernyi szakembert mentenek fel versenyvizsgával megszerzett állásából. Ez a mi esetünkben nemzetiségi problémát is jelent, hiszen nemcsak az egyéni jogokat és az uniós előírásokat szegték meg, hanem azt a jogot is, hogy egy közösség része legyen az őt érintő döntésekben" - reagált Winkler az intézményvezetők leváltására, elmondva, hogy februárban a székelyföldi petíció átadásakor az Európai Parlamentben ismertették a Romániában zajló törvénytelenségeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: