2013-10-29 08:15:08• hírek • MTI

Halottakat is követelt az utóbbi évek legnagyobb vihara

Késő esti jelentések szerint legkevesebb 13 halálos áldozatot szedett az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely vasárnap és hétfőn söpört végig több európai országon. A közlekedésben számos helyütt súlyos fennakadások keletkeztek, és háztartások százezrei maradtak áram nélkül.

A vihar első számú célpontjai Nagy-Britannia, Németország és Franciaország voltak, de az ítéletidő nem kímélte Hollandiát és Dániát sem.

Nagy-Britanniában az összesen 5 halálos áldozatot követelő vihar végigsöpört Londonon is. A főváros 400 kilométeres, 12 fővonalból álló metróhálózatán - amely jelentős részben felszíni gyorsvasútként közlekedik - hat vonalon állt le, illetve akadozott a közlekedés a hétfő reggeli csúcsforgalomban a sínekre dőlt fák, illetve a szélvihar által a pályára hordott törmelék miatt. A metróhálózaton még délután is akadozott a forgalom.

Több mint negyedmillió angliai háztartásban hétfő délután sem volt áramellátás, és a brit főváros tömegközlekedése hosszú órákra gyakorlatilag összeomlott.

A brit meteorológia délután közölte, hogy az Atlanti-óceán felől betört intenzív alacsony nyomású viharzóna északkelet felé elhagyta Nagy-Britanniát. A szolgálat adatai szerint a legerősebb, 159 kilométer/órás széllökést a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a többi országrészben, köztük Londonban is 90-110 kilométeres sebességű szélvihar volt.

A vihar a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják.

A délkelet-angliai Kentben egy 17 éves lány halt meg, amikor a család házára rádöntött egy fát az orkán.

London északnyugati elővárosában, Watfordban egy 55 éves férfi vesztette életét, autójára szintén egy fa zuhant rá a szélviharban.

A világ legnagyobb forgalmú nemzetközi kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben is komoly fennakadásokat okozott a vihar. A kikötőt ugyan nem zárták le, de több komptársaság felfüggesztette, vagy alaposan leszűkítette menetrendjét a vihar miatt. Több kompot a kikötő nyílt vízterületein horgonyoztak le, attól tartva, hogy a hajókat az orkán nekicsapja a mólóknak.



A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n 130 járatot töröltek - ez a teljes napi járatszám 10 százaléka -, és reggel egy ideig szüneteltek a leszállások. 

Németországban az ítéletidő vasárnap óta összesen 6 halálos áldozatot követelt. Az ország északi tartományaiban, valamint Észak-Rajna-Vesztfáliában kidőlt fák gépkocsikat roncsoltak össze, és többen így vesztették életüket. Az ország északi részén mind a légi-, mind a vasúti közlekedésben erős fennakadások voltak.

Franciaország északnyugati részén 75 ezer háztartás maradt villanyáram nélkül a tomboló vihar következtében, és szünetelt a kompközlekedés a La Manche csatornán a franciaországi Calais és a Nagy-britanniai Dover között.
Az ERDF francia áramszolgáltató szakembereket irányított a térségbe, hogy segítsenek a károk elhárításában a természeti csapástól fenyegetett övezetekben, Normandiában, Bretagne-ban és az ország legészakibb részén fekvő Nord-Pas-de-Calais-ban.

A széllökések ereje Bretagne-ban volt a legnagyobb, elérte az óránkénti 139 kilométeres sebességet.
Calais és Dover között nem közlekednek a kompok, de a kikötőket nem zárták be. Akadálytalan a forgalom viszont a La Manche csatorna alatt húzódó Csatorna-alagútban.

Értesülések szerint a vihar 1-1 halottat követelt Franciaországban és Dániában is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: