2015-06-08 18:58:09• hírek • Szatmár.ro

Mezőpetri, Kolcs, Krasznabéltek és Mezőfény községek a legrendezettebbek

A Szatmár Megyei Tanács idén is meghirdette a legtisztább, legszebb és legrendezettebb községek versenyét, a dobogó felsőbb fokaira kerülőket pedig hétfőn az új főtéren díjazták. A pontok alapján idén is Mezőpetri volt a nyerő, de mivel tavaly ő nyerte az elsőnek járó autót, idén egy 10 ezer eurós különdíjat kapott - az autó Kolcsé lett.

A megyei tanács célja a meghirdetett versennyel, hogy motiválja a polgármestereket, helyi tanácsosokat, de a községek lakóit is a nagyobb odafigyelésre, a rend, tisztaság megtartására. A tavalyi évben Mezőpetri község nyerte a versenyt, amelyen egy, a verseny indítása előtt kidolgozott kritériumrendszer szerint kapnak pontot a községek.

A kritérium-rendszer most is maradt, figyelembe vették a működő közszolgáltatásokat, a kultúrotthonok, sportpályák, az útmenti árkok, zöldövezetek állapotát, az új feljesztéseket - hogy csak párat említsünk meg az értékes pontokat hozó részletekről.

"Van egy kidolgozott kritériumrendszerünk, amit némileg át kell alakítanunk. Meg kell találnunk az egyensúlyt, a már meglevő beruházások és az új fejlesztések között. Vannak olyan községek, amelyek az elmúlt 25 évben jobban fejlődtek, alkalmanként kivételezett helyzetben voltak. Ezekkel szemben a versenyveben is hátrányban van a többi község. Szeretnénk, ha a vetélkedő vonzó lenne a megye minden községe számára. Polgármesterek és megyei tanácsosok is jelezték, hogy változtatni kell a szabályzaton, jövőre már új szabályzat szerint hirdetjük meg a legszebb, legrendezettebb községek versenyét" - mondta el a díjátadón Adrian Stef megyei tanácselnök.

A vetélkedőt idén a harmadik helyen fejezte be Mezőfény, a jutalma egy 5 ezer eurós összeg, amit fejlesztésekre költhet el. A második helyen Krasznabéltek végzett, a polgármesteri hivatal ott 10 ezer euróból gazdálkodhat. Az első helyezett Kolcs község lett, az ő jutalma pedig egy Volkswagen Caddy kishaszongépjármű.

A vetélkedőn egyénként a legtöbb pontot idén is Mezőpetri gyűjtötte, ám mivel egy község csak egyszer nyerheti meg a fődíjat, a község egy 10 ezer euró értékű különdíjat kapott, amelyet szintén fejlesztésekre költhet. S bár a vetélkedő eredménye szerint Mezőpetri messze a legrendezettebb község, Marchis Ottó polgármester elmondta: bőven van helye a pénznek, amit főleg játszótér-építésre, zöldövezetek kialakítására fognak költeni.

A díjazott polgármesterek hangsúlyozták: nem csak a polgármester érdeme a díj, hanem a helyi tanács és a lakosság is hozzájárult a sikerhez.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: