2016-07-22 10:03:06• hírek • MTI

Mezőgazdászok, szövetkezzetek!

Kihirdette Klaus Iohannis a gazdák szövetkezését adókedvezményekkel ösztönző törvénymódosítást - közölte az elnöki hivatal.

A parlament június végén fogadta el a mezőgazdasági szövetkezetek működését szabályozó 2004/566-os törvény módosítását, amely új lendületet kíván adni a gazdák szövetkezésének. A jogszabály lehetővé teszi az egyéni és a családi vállalkozásoknak, hogy mezőgazdasági szövetkezetek tagjává váljanak.

A szövetkezetek különböző adókedvezményeket kapnak, így például az első öt évre felmentik a társasági adó fizetésének kötelezettsége alól azokat az újonnan alakult szövetkezeteket, amelyek feldolgozzák a mezőgazdasági termékeket. Szintén a társasági adó fizetése alól mentesülnek öt évre azok a mezőgazdasági termékeket feldolgozó szövetkezetek, amelyek lejben megfelelő évi nettó 2 millió euró árbevételt realizálnak.

Az egyéni, családi és mikrovállalkozásoknak nem kell fizetniük jövedelemadót a szövetkezet által értékesített termés után, és az ingatlanadóból is kedvezményt kapnak. Emellett a szövetkezeti tagoknak nem kell fizetniük haszonbéradót, amennyiben földjüket a szövetkezetnek adják haszonbérbe megművelésre.

Romániában a mezőgazdasági termelők túlnyomó többsége kistermelő, az átlag üzemméret mindössze 3,46 hektár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: