2012-12-17 13:10:43• hírek • Póti Orsolya

Mézeskalácsot sütöttek a szatmárhegyi diákokkal

A mézeskalácssütés rejtelmeibe nyertek betekintést december 17-én a szatmárnémeti Református Gimnázium és a Szatmárhegyi Általános Iskola előkészítő osztályos diákjai. A gyerekek nagy élvezettel készítették az ünnepi finomságot.

A mézeskalács talán azért nem megy ki soha a divatból, mert már a készítése is varázslatos. Egy olyan sütemény, mely a konyhába csalogat kicsit, nagyot egyaránt. Az idei szatmári ünnepváró rendezvényeken is a mézeskalácssütés állt a központban - nem volt olyan intézmény vagy egyesület, amely ne próbálkozott volna meg a finom sütemény elkészítésével, melynek eredete évezredekre nyúlik vissza.

A mézeskalács készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott ajándék, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be. A tésztából készült díszek jól mutatnak karácsonyfán, adventi koszorún, ajtódíszeken, de egyszerűen feltálalva is

December 17-én, hétfőn a Szatmárnémeti Református Gimnázium látta vendégül a partneriskolájának, a Szatmárhegyi Általános Iskola előkészítős diákjait, akik a gimnázium előkészítőseivel láttak neki a mézeskalácssütésnek.

A foglalkozás a gimnázium pincéjében zajlott Jékel Zsuzsa tanárnő és Megyesi Beáta tanítónő irányításával. A húsz gyermek nagy élvezettel gyúrta és formázta a tésztát, majd tepsikbe helyezték a tojásfehérjével megkenegetett tésztákat és a főzőkuckóban megsütötték. A több mint kétórás sütögetés után a diákok és tanítóik közösen fogyasztották el a friss mézeskalácsot.

A főzőműhely a továbbiakban lehetőséget ad arra, hogy a diákok órák után, illetve a technológia óra keretében elsajátítsák a különféle ételek, sütemények készítését, s hogy elmélyítsék tudásukat a főzés terén.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: