2011-01-31 12:43:44• hírek • Szatmar.ro

„Mexikói lett” a Sauber

Arany-feketében pompázik az Lotus Renault, de a név még változhat fotó: lotusrenaultgp.comAmíg a fociszurkolókat az átigazolási időszak vége tartja lázban január végén, addig a Forma1 szerelmeseit az új szezonra készült új versenygépek bemutatói foglalkoztatják. Miután a Ferrari még pénteken megnyitotta a sort, a hétfői napon a Lotus után a Sauber immár a másodikként rántotta le a leplet új autójáról.

A Sauber C30-as fantázianevű versenygépe a maga nemében több újdonságot is hordoz: igaz, a festés nem sokat változott a tavalyihoz képest, nem úgy a szponzorok. A Hondát 2009-ben megvenni szándékozó Carlos Slim Telmex nevű cégén keresztül és a legnagyobb mexikói tequilagyár, a José Cuervo is úgy döntött, hogy támogatja a Sergio Perezt az egyik kormánykerék mögé beültető istállót. A 21 éves mexikói újonc mellett idén is a japán Kobajasi Kamui lesz a páros másik tagja.

Hogy mi volt hamarább (a mexikói pilóta leigazolása vagy a mexikói szponzorok özöne), az talány, az viszont tény, hogy a Ferrari pilótaakadémiáján nevelkedő Perez mellett egy másik mexikói versenyző, a mindössze 19 éves Esteban Gutierrez is szerződést kapott a Saubertől. Amely istállónál a svájci jelleg mellett az olasz is erősen jelen van, hisz az erőforrásokat és a KERS-rendszert a Ferraritól kapják.

Peter Sauber csapatfőnök elmondta: idén szeretnének javítani a tavaly a konstruktőrök versenyén elért nyolcadik helyen. Na meg azt is elárulta, hogy legtöbb három éven belül el szeretné adni az istállót. Vajon Slim lenne a vásárló...


A "mexikói" Sauber idén szeretne előrelépni fotó: sauberformel1.com
A "mexikói" Sauber idén szeretne előrelépni fotó: sauberformel1.com


A hétfői bemutatók sorát a Renault istálló zárta, amely a Lotus klasszikus színösszetételében, a rendkívül elegáns arany-fekete kombinációban pompázott Valenciában. De mi köze a Lotusnak a Renault-hoz?

A Lotus Cars, amely a maláj Proton konszern érdekeltségi körébe tartozik, az előző év végén megvette a Renault fennmaradó 25%-os tulajdonrészét és főszponzorrá lépett elő, miközben az fennmaradó 75% továbbra is a luxemburgi Genii Capital tulajdonában maradt. Az istállót így hivatalosan Lotus Renault GP-nek hívják, ami azt jelenti, hogy a mezőnyben két Lotus is található.

Colin Chapman, a Lotus alapítója, mindig nagyon vigyázott arra, hogy cége utcai autókat gyártó részlege (Lotus Cars) elhatárolódjon a Forma1-es istállótól. Csak arra nem gondolt, hogy egyszer majd a kettő két különböző tulajdonos kezébe kerül... Következmény: névhasználati per március 21.-én.

Ami az új autót illeti, az eddig bemutatottak közül egyedüliként a Lotus Renault használja a Red Bull által a tavaly sikerre vitt „pullrod" módszert alkalmazó hátsó felfüggesztést. A pilótapáros nem változik, marad tehát a lengyel Robert Kubica és az orosz Vitalij Petrov, míg a tesztpilótai feladatkört a maláj Fairuz Fauzy, a brazil Bruno Senna és a francia Romain Grosjean tölti be.


Arany-feketében pompázik az Lotus Renault, de a név még változhat fotó: lotusrenaultgp.com
Arany-feketében pompázik az Lotus Renault, de a név még változhat fotó: lotusrenaultgp.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: