2018-06-26 10:01:51• hírek • MTI

Messi: Vezet-e út tovább?

Nigéria másodszor is jót tehet az argentinoknak, a másik csoportban Dánia és Ausztrália vív távolsági párharcot a továbbjutásért.


Az A és a B csoport után kedden a C és D jelű kvartettekben is eldől a végső sorrend és a továbbjutók kiléte. A C csoportban egy bélés döntetlen elég ahhoz, hogy a már továbbjutott Franciaországot Dánia is kövesse. A D csoportban Nigéria egyszer más hatalmasat segített Argentínán (és persze önmagán) azzal, hogy legyőzte Izlandot. Most viszont egymás ellen csapnak össze a továbbjutásért – újabb szívességet tehát nem szeretnének tenni.

 

Dániának pontot kell szereznie a már továbbjutott, ám még nem csoportelső Franciaország ellen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság C csoportjának zárókörében, ha nem szeretné nyolcaddöntős helyét az ausztrál-perui meccs eredményétől függővé tenni.

 

A dán csapat egyértelműen nyomás alatt fog játszani kedden Moszkvában, ugyanakkor jó esélye van a továbbjutásra, különösen annak fényében, hogy a kiváló erőkből álló franciáknak is "jó" a döntetlen, hiszen azzal megnyernék a csoportot.
    

Ugyanakkor nem valószínű, hogy Franciaország békés döntetlenre játszana, s veszélyeztetne egy esetleges vereséget, ugyanis számára nagyon fontos, hogy elkerülje a 16 között az eddig imponálóan szereplő - Argentínát 3-0-ra verő - horvát csapatot, mely minden bizonnyal a D jelű négyes élén végez majd. Ráadásul a dán szövetségi kapitány, Age Hareide még májusban tett arról, hogy a keddi rivális kellően feltüzelve lépjen pályára együttese ellen, amikor úgy jellemezte a francia nemzeti csapatot, hogy "semmi különös".
    

"Beszélgettünk erről egymás között, s mindannyian meg akarjuk mutatni neki, hogy tévedett" - mondta a középpályás Corentin Tolisso.
    

Paul Pogbának ráadásul külön is odaszúrt a dán szakember, amikor a sűrű hajnyírásaira tett megjegyzést. "Akár vörösre is festethetném a hajamat. De komolyan, majd beszélnek inkább a tetteink a pályán" - reagált nevetve a Manchester United középpályása, aki viszont Tolissóhoz hasonlóan nagyon fontosnak nevezte, hogy csapata ne a horvátokkal találkozzon a folytatásban.
    

Didier Deschamps szövetségi kapitánynak ugyanakkor a keddi összeállításnál azt is figyelembe kell vennie, hogy három játékosa, Tolisso, Pogba és Blaise Matuidi is kapott már sárga lapot a vb-n, márpedig az újabb hasonló figyelmeztetés egy mérkőzésre szóló eltiltással járna, s abban az esetben a nyolcaddöntőben nem számolhatna velük.
    

A dánoknál az egyaránt alapember Thomas Delaney és Pione Sisto jár hasonló cipőben, ám az szinte kizárt, hogy emiatt kihagyná őket a csapatból Hareide kapitány.
    

Dánia még akkor is továbbjuthat, ha kikap, Ausztrália pedig nem nyer a már biztos búcsúzó Peru ellen. 
    

Amennyiben ausztrál győzelemmel és dán vereséggel zárulnak a keddi meccsek, a két gárda között elsősorban a gólarány, majd a több rúgott gól rangsorol. Ha ezek megegyeznek - mivel egymással döntetlent játszottak - az úgynevezett fair play-pontok (sárga és piros lapok) alapján dől el a továbbjutó.

 

 

Amennyiben a már biztos nyolcaddöntős horvát labdarúgó-válogatott kedden pihenteti legjobbjait Izland ellen a D csoport harmadik fordulójában, ez hatással lehet az argentin együttes továbbjutási esélyeire.

 

Dejan Lovren, a horvát együttes védője elárulta: teljes mértékben megérti az argentinok félelmeit a rotációjuktól, valamint arra vonatkozó vágyaikat, hogy a záró fordulóban is a legerősebb összeállításukban lépjenek pályára.
    

"De nekünk arra is gondolnunk kell, hogy hat sárga lapos játékosunk van. Bennünk az ő eltiltásuk miatt van inkább félelem" - utalt a liverpooli játékos csapattársai közül Ivan Rakiticre, Ante Rebicre, Sime Vrsaljkora, Mario Mandzukicra, Marcelo Brozovicra és Vedran Corlukára, akik újabb sárga lap esetén a nyolcaddöntőben eltiltottak lennének. A horvát keretben a kimondottan erős kezdőcsapat mögött a tartalékok kevés tapasztalattal rendelkeznek a nagy világversenyeket illetően, viszont keddi ellenfelüknél, a vb-újonc Izlandnál ez minden játékosra igaz. 
    

"Nem számít, hogy ki játszik" - mondta a horvátok cserekapusa, Lovre Kalinic, aki azt is elárulta, hogy mindenképpen győzelemre játszanak. Lovren szerint Rakitic és Luka Modric nélkül esélytelenek lennének a vb-n, utóbbit még az Aranylabda várományosaként is említette.
    

"Német vagy spanyol játékosként sokkal több figyelmet kapna" - utalt a Real Madrid középpályására a honfitárs. Hozzátette: a vb-n nyújtott teljesítményével azonban Modric képes lehet a figyelem középpontjába kerülni.
    

A két együttes már a selejtezősorozatban is találkozott egymással, Izland 1-0-ra, Horvátország 2-0-ra nyerte meg a hazai mérkőzését. Előbbi viszont két ponttal megelőzte, így pótselejtezőre kényszerítette utóbbit. Izlandnak ez az egyetlen győzelme a horvátokkal szemben, egy döntetlen és négy vereség mellett.
    

A két fordulót követően egypontos argentin válogatott - amely a selejtezők során sem csillogott, csak az utolsó körben biztosította be vb-részvételét - az utolsó helyen áll a D csoportban, és továbbjutásban csak akkor reménykedhet, ha legyőzi Nigériát. De sorsa még akkor is függ a csoport másik mérkőzésének végeredményétől.
    

A dél-amerikaiak két mérkőzésükön csak egy gólt szereztek - Sergio Agüero Izlandnak lőtt találata egy pontot ért -, miközben Lionel Messi tizenkétszer próbálkozott kapura lövéssel eredménytelenül, de Maximiliano Meza is hiába iparkodott, és teremtett hat gólhelyzet - a legtöbbet a D csoportban -, az argentinokon ez sem segített.
    

Javier Mascherano, a dél-amerikaiak 34 éves labdarúgója Messivel kapcsolatban utalt arra, hogy a többi emberhez hasonlóan a Barcelona ötszörös aranylabdása is lehet frusztrált, de úgy érzi, hogy ennek ellenére jól van, ők pedig bíznak benne. A szövetségi kapitánnyal, Jorge Sampaolival való kapcsolatukról elárulta, hogy az a híresztelésekkel ellentétben "teljesen normális".
    

"Ha valami problémánk lenne vele, akkor azt megmondanánk neki" - hangsúlyozta Mascherano. Azt azonban elismerte a védő, hogy a horvátoktól elszenvedett vereség után krízismegbeszélést tartott a csapat és a kapitány. "A futballról beszéltünk, és arról, hogyan kerülhetnénk ki a gödörből. Még a legjobb edzők is kérhetnek tanácsot a játékosoktól" - nyilatkozta a futballista.
    

Argentína legutóbb a 2002-es vb-n nem jutott tovább a csoportjából, amelyben 4 ponttal zárt, és csak a hozzá hasonlóan búcsúzó Nigériát tudta legyőzni. A dél-amerikaiak a Nigéria elleni nyolc találkozójukból négyet a vb-ken játszottak (1994, 2002, 2010, 2014), és mindannyiszor egy góllal nyertek. Legutóbbi összecsapásuk alkalmával azonban - 2017 novemberében Krasznodarban - az afrikaiak bizonyultak jobbnak (4-2) barátságos mérkőzésen.
    


C csoport:
Ausztrália – Peru 17.00 TVR2
Franciaország – Dánia 17.00 TVR1, m4
A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont, 2. Dánia 4p., 3. Ausztrália 1p., 4. Peru 4p.


D csoport:
Izland – Horvátország 21.00 TVR2
Nigéria – Argentína 21.00 TVR1
A csoport állása: 1. Horvátország 6p., 2. Nigéria 3p., 4. Izland 1p., 4. Argentína 1p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: