2018-06-30 20:46:43• hírek • MTI

Messi, Ronaldo: Kéz a kézben haza

Változatos meccsen kapott ki Argentína Franciaországtól, Portugáliának esélye sem volt Uruguay ellen.

 

Franciaország jutott elsőként negyeddöntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután 4-3-ra legyőzte Argentínát szombaton, Kazanyban.

 

A francia csapat a csoportkör során legyőzte Ausztráliát (2-1) és Perut (1-0), majd egy dánok elleni 0-0-s döntetlennel biztosította be csoportelsőségét. Az albiceleste a nyitókörben Izlanddal csak 1-1-es döntetlent játszott, majd a Horvátországgal szembeni 3-0-s vereség után Nigéria legyőzésével jutott tovább.
    

Az dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, Jorge Sampaoli némi meglepetésre Gonzalo Higuaínt és Sergio Agüerót is kihagyta a kezdőcsapatból, amelynek három támadója Lionel Messi és Ángel Di María mellett a Boca Juniorsban játszó Cristian Pavón volt. A szakvezetőnek ez volt a 15. mérkőzése a válogatott kispadján, és ezúttal sem szakította meg sorozatát: kétszer egymás után nem állt még fel ugyanazzal a kezdőcsapattal.
   

 A túloldalon Didier Deschamps 80. alkalommal irányította a franciákat, ezzel megelőzte az örökrangsor élén Raymond Domenech-et. A játékosként 103-szoros válogatott szakvezetőnek ez volt élete első Argentína elleni összecsapása.
    

A mérkőzés első nagy lehetősége a franciák előtt adódott: Antoine Griezmann 9. percben, 23 méterről elvégzett szabadrúgásánál csak a keresztléc mentette meg az argentinokat. Négy perccel később már az sem: az Atlético Madrid támadója tizenegyesből szerezte meg a vezetést csapatának.
    

A gól után is az európai együttes maradt támadásban, Kylian Mbappé megindulásaival nem tudott mit kezdeni az argentin védelem. A félidő második felére a franciák visszahúzódtak a saját térfelükre, a dél-amerikaiak birtokolták jóval többet a labdát. A 41. percben Di María gyakorlatilag a semmiből egyenlített: ballábas lövése előtt helyzete sem volt csapatának.
    

 

FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Antoine Griezmann and 3 others at Kazan Arena.

A fordulás után Ever Banega szerencsés góljával szinte azonnal megszerezte a vezetést Argentína, de a gallok Benjamin Pavard bombagóljával tíz percen belül egyenlítettek, majd Kylian Mbappé duplázásával megnyugtató előnybe kerültek.
    

Az összecsapás utolsó harmadában a kitámadó dél-amerikai védelemmel szemben több veszélyes kontrát is vezetett Deschamps együttese, de gólt az argentinok értek el, igaz, ez már csak szépségtapasz volt: a címvédő németek után az előző vb döntőjének a vesztese is elbúcsúzott.
    

Mindez azt is jelenti, hogy Messi pályafutása során továbbra sem szerzett gólt a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában, és az argentinokat - csakúgy, mint az 1986-os vb-címük óta mindig - ezúttal is európai gárda búcsúztatta.

 

Az est másik meccsén uruguayi válogatott 2-1-re legyőzte az Európa-bajnok portugál csapatot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság szombati nyolcaddöntőjében, Szocsiban.

 

A dél-amerikaiak a duplázó Edinson Cavani vezérletével győztek, s a nyolc között Franciaország legjobbjaival játszanak pénteken, Nyizsnyij Novgorodban.

  

A portugál válogatott a B csoport második helyezettjeként, veretlenül érkezett a nyolcaddöntőre, míg az uruguayi csapat százszázalékos teljesítménnyel, gólt sem kapva végzett az A jelű kvartett élén. A két csapat első egymás elleni tétmeccsére készült.
    

Egy rekord már a találkozó előtt megdőlt, ugyanis a dél-amerikaiakat irányító Oscar Tabarez 71, míg kollégája, Fernando Santos 63 évesen ült le a kispadra, és a vb-k történetében még nem fordult elő, hogy két kapitány életkora összesen 135 év és 3 hónap. A csúcsot a német Otto Rehhagel és a svéd Lars Lagerbäck tartotta a 2010-es Görögország-Nigéria mérkőzés óta, akkor ketten együtt 133 évesek és 9 hónaposak voltak.
    

A portugál kezdőcsapat három helyen változott az előző, Irán elleni összecsapáshoz képest: ezúttal a kispadon kezdett például az ázsiaiak ellen szép gólt szerző Ricardo Quaresma. Az uruguayi kezdő tizenegyben egy változás volt az oroszok elleni csoportmeccshez képest, José Giménez kezdett Sebastian Coates helyett.
    

Az uruguayiak villámrajtot vettek: Edinson Cavani és Luis Suárez remek összjátékának köszönhetően már a 7. percben megszerezték a vezetést. Ez volt a Paris Saint-Germain támadójának 44. válogatott találata, s a 12., aminél Suárez adta neki a gólpasszt.
    

A gyors gólt követően mindkét együttesnek akadtak kisebb lehetőségei - elsősorban szabadrúgásokból -, de ziccerbe egyikük sem került, így a szünetben Uruguay volt előnyben.
    

 

FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Cristiano Ronaldo and 2 others in Sochi, Russia.

A fordulás után hamar egyenlített az Európa-bajnok: Pepe fejese azt jelentette, hogy a dél-amerikai együttes 597 perc után kapott ismét gólt. Legutóbb még tavaly novemberben Ausztria talált be Fernando Muslera kapujába.
    

Sokáig így sem örülhettek az európaiak, ugyanis egy újabb gyors uruguayi kontra végén Cavani találatával megint hátrányba kerültek. Nem sokkal később a duplázó támadót sérülés miatt le kellett cserélni, a csatárt az a Cristiano Ronaldo segítette le a pályáról, akinek ez volt a 38. mérkőzése nagy tornán (vb, Eb), ezzel beállította Bastian Schweinsteiger rekordját.
    

A hajrában az uruguayiak csak a védekezésre összpontosítottak, s mivel kihúzták újabb kapott gól nélkül a mérkőzést, győztek.
    

A dél-amerikai együttes legutóbb a 2010-es világbajnokságon játszott negyeddöntőt, akkor a negyedik helyen zárt.

 

Franciaország a nyolc között Uruguay csapatával játszik pénteken, Nyizsnyij Novgorodban.
 

Nyolcaddöntők:

Franciaország – Argentína 4-3
gólok: Griezmann (13., 11-es), Pavard (57.), Mpabbé (64., 68.) illetve di Maria (41.), Mercado (48.), Agüero (92.)

Uruguay – Portugália 2-1
gólok: Cavani (7., 62.) illetve Pepe (55.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: