2008-07-22 14:53:01• hírek • Józsa János

Ellenőrzik a játékokat

 Szatmárnémetiben is ellenőrzéseket fognak végezni a piacokon és a játékboltokban.

Július 21.-én lépett életbe az a rendelet, minek értelmében a mágnest tartalmazó játékok csomagolásán figyelmeztetést kell elhelyezni a játék veszélyeit illetően.

Veszélyesnek minősítették azokat a játékokat, melyek kis, leváló részeit lenyelhetik vagy felszippanthatják a gyerekek. Ezek veszélyt jelentenek az egészségükre, sőt akár életveszélyesek is lehetnek, hiszen a légjáratokba jutva fulladást okoznak vagy a gyomorba kerülve – éles, hegyes, illetve mágnest tartalmazó rész esetén – gyulladást és szerv perforálódádát is okozhatják. A 161/2008-as rendelet a közelmúltban történt számos ilyen baleset miatt, az Európai Uniós normákkal összhangban július 21.-től arra kötelezik a játékgyártókat és azok forgalmazóit, hogy tüntessék fel a csomagoláson, milyen veszélyeket rejt magában a játék.

Ennek értelmében, a jövőben árusítani is csak olyan termékeket lehet, amelyek figyelmeztetéssel vannak ellátva. A mágnest tartalmazó, vagy mágneses résszel rendelkező játékok kiemelten ebbe a csoportba tartoznak. A szabályok betartásáért, illetve annak ellenőrzéséért a fogyasztóvédelmi felügyelőség a közeljövőben Szatmárnémetiben is ellenőrzéseket fog végezni a játékboltokban és a piacokon, arra az esetre pedig, ha kihágásokat észlel, komoly büntetéseket helyez kilátásba. 

  

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: