2012-01-06 09:58:00• hírek • Bata Alexandra, MTI

Moziban az Oscar-jelölt lengyel film

Bemutatom a pokol fenekét, ahol az emberek főznek, káposztát savanyítanak és gyereket nemzenek - idézett egy lengyel költőt Agnieszka Holland rendező egy interjúban az Oscar-jelölt Sötétségben című holokausztdrámáról, mely csütörtöktől megtekinthető a lengyel mozikban.

A Newsweek Polska című hetilapnak adott interjújában a rendező elismerte, hogy egy Oscar-jelölés nagyon fontos a nem szórakoztató, komoly témákat feldolgozó alkotások számára, melyek nehezen találnak közönségre. "Kiragadja az ismeretlenből, és esélyt ad a hazai és nemzetközi szereplésre" - mondta.

A Sötétségben című film a lembergi (Ma Lviv, Ukrajna) gettó megsemmisítéséből megmenekült zsidók kis csoportjának története, akiknek egy kisstílű lengyel bűnöző minden érdek nélkül segít túlélni. Az igaz történetről mintázott cselekmény valósághűen mutatja be a csatornákban játszódó háborús mindennapokat. Holland elmondta, hogy Marek Edelman, a varsói gettófelkelés utolsó parancsnoka inspirálta, az ő visszaemlékezései segítették a pokolban játszódó hétköznapok autentikus bemutatásában.    

A rendező a holokausztdrámákat olyan tükörnek tekinti, melyben "magunkat tekinthetjük meg, az emberiség szörnyű képmását". A hollywoodi ábrázolásmódtól elzárkózott. Szerinte ott "külön filmműfaj jött létre a holokausztról. Világszerte forgalmazzák őket - innen származnak a magas gázsik, világsztárok, egyszerű történetek és a happy end".

Holland személyesen kezeli a munkásságában visszatérő holokauszttematikát, hiszen apai ágon zsidó gyökerei vannak. "Sosem volt apai nagyanyám, sem nagyapám. Nem ismerem rokonaim sorsát. Identitásom fontos részét megsemmisítették. Pedig nekik is voltak nézeteik, törekvéseik és volt vallásuk" - hangsúlyozta kettős identitását.

Darkness - Sötétségben - Oscar-díjra esélyes a lengyel film

A holokausztot mint témát azért is tartja fontosnak, mert "a világ még nem szabadult meg a traumától. A túlélőket félelmek és rögeszmék gyötrik a mai napig. Az Egyesült Államokban egyre többet hallunk a másod- és harmadgenerációs terápiáról".    Holland hangsúlyozza, hogy világszerte fennmaradt a lengyel antiszemitizmusról szóló sztereotípia. Ugyanakkor örömmel látja, hogy a bátor, önkritikus és őszinte lengyel történészeknek köszönhetően például az Egyesült Államokban változik ez a nézet.

A 30 éve külföldön élő Agnieszka Holland két filmjét jelölték Oscar-díjra. 1986-ban a Keserű aratás című alkotását a legjobb idegen nyelvű film kategórában, míg 1992-ben az Európa, Európa címűt a legjobb adaptált forgatókönyvért. A 2012-es Oscar-jelölt Sötétségben című filmjét a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában nevezi Lengyelország.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: