2014-12-22 16:50:42• hírek • Kocsis Zoltán

Mert felednünk nem szabad – a 89-es szatmári hősökre emlékeztek

Huszonöt év. Negyed évszázad. Hosszú idő. Megfakulnak az emlékek, enyhül a fájdalom. Nem úgy, ha ezek az események 1989 decemberéhez kötődnek. A fájdalom ugyan enyhülhet, az emlékek azonban nem halványodhatnak. Azon hősök emléke, akik életüket adták egy szabadabb Románia, egy jobb világ eszményéért, mindörökké élő kell maradjon. Mint világítótorony a viharos kikötőben. Mint reménysugár a reménytelenségben.

Ezekre a hősökre, az 1989-es romániai forradalom szatmári áldozataira emlékeztek kedden hozzátartozók, prominens személyiségek, politikai pártok Szatmárnémetiben. Szabó Antal, Sófalvi György, Király Mihály, Gergely Csaba közkatonákként, Salajan Raluca egyetemistaként, Cuilioan Marinel hadnagyként, Zimbru Grigore pedig alhadnagyként halt hősi halált negyed századdal ezelőtt.

A rövid ortodox szertartást és ünnepi beszédet követően a csontig hatoló, néha már viharos erősségű hideg szélben a könnyeikkel küszködő hozzátartozók, parlamenti képviselők, háborús veteránok, a csendőrség, a rendőrség, a tűzoltóság, a különböző politikai pártok képviselői koszorúzták meg a Közigazgatási Palota falán található emléktáblát. Az RMDSZ-t Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor és Erdei D. István parlamenti képviselők valamint Kovács Máté megyei továbbá Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd városi tanácsosok képviselték.

Az esemény zárásaként a prefektúra és a megyei tanács érdemoklevéllel és emlékplakettel köszöntötte a 25 évvel ezelőtti események résztvevőit.

Nicolae Ceaușescu negyed százados diktatúrájának megdöntése 1104 ember életét követelte meg és 3400-an sebesültek meg. Magyarok, románok, svábok - nem számított. Csak az egységes cél. „Figyelembe véve, hogy a hét szatmári áldozatból négy magyar volt, úgy érzem, méltánytalanság, hogy csak ortodox papok tarthattak gyászbeszédet, a szervezők egyetlen magyar egyház képviselőjét sem hívták meg", bírálta az ünnepséget másfél órával később Pataki Csaba. „A jelek szerint egyes szatmári politikusok semmit sem értettek november 16-a és az elnökválasztás üzenetéből", tette hozzá az RMDSZ-es szenátor.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: