2008-10-10 21:48:33• hírek • Csenteri Judit

Mérséklődött az infláció értéke

7,3%-ra csökkent szeptemberben az éves inflációs értéke, ami 0,7 pontos visszaesést jelent az azt megelőző hónaphoz képest – tudhatjuk meg az Országos Statisztikai Hivataltól.

Augusztushoz képest a szolgáltatások áraiban 1,05%-os növekedés következett be, a nem élelmiszer jellegű javaknak 0,19%-kal nőttek meg az ára, míg az élelmiszereknek körülbelül 0,33%-kal.

Az élelmiszerek árában bekövetkezett átlag 0,33 százalékos növekedés nagyrészt a krumpli és a tejtermékek árának növekedése következtében jött létre.

Ez év elejétől az ország lakosságának fogyasztói kosarában, amely alapján egyébként a Statisztikai Hivatal az inflációt számolja, 37,5%-ot az élelmiszerek tesznek ki, 44,7%-ot a nem élelmiszer jellegű javak, míg 17,8%-ot a szolgáltatások.

A nem élelmiszer jellegű javak esetében a legnagyobb áremelkedésekkel szeptemberben a személygépkocsik (+1,79%) és a kultúr-sport (+1,07%) termékek esetében találkozhattunk. A szolgáltatások terén 2,94%-os növekedés észlelhettünk a légi szállításban, 1,64%-ost pedig a városi közlekedésben. Amíg szeptember folyamán a gáz- és elektromos energia szolgáltatásoknak nem nőttek az árai, illetve az üzemanyagnak csökkent 0,04%-kal, a gyógyszereknek 0,02%-kal nőtt meg az ára, a cigaretta esetében pedig 0,13%-os növekedés következett be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: