2008-11-06 22:36:25• hírek • Csenteri Judit

Mérsékelten nőhet a közalkalmazottak bére

A szakszervezetek és a Munkaügyi Minisztérium szerdán folytatott tárgyalásainak eredményeként november elsejétől nőhet ugyan az állami szféra alkalmazottainak fizetése, de maximálisan csak 15 százalékkal. 2009 január 1-től aztán újabb béremelésekre számíthatnak.

Az egyezkedéseket követően maximálisan 15 százalékkal növelnék meg egy-egy alkalmazott bérét, annak függvényében, hogy az jelenleg milyen jövedelemmel rendelkezik. Az az állami alkalmazott, akinek jelenleg bére 600 és 700 lej között van, ettől a hónaptól 15 százalékos fizetésemelésre számíthat. A százalékok az ettől nagyobb fizetésekkel arányosan csökkennének, így, aki havonta 1.500 lejben részesül, annak nem növelnék jövedelmét.

2009 januárjától újra megnövelnék az állami szféra alkalmazottainak fizetését, de akkor is csak maximálisan 15%-kal, a legnagyobb béremelésekben pedig jövőre is a legkisebb fizetésekkel rendelkezők részesülhetnének.

A novemberi béremelések több, mint egy millió, havi 1.500 lejnél kevesebb fizetéssel rendelkező alkalmazottat érintenek. Közülük a legtöbben tisztviselők, továbbá 300 ezer tanügyi- és 200 ezer egészségügyi alkalmazott bérében következnének be változások.

A szakszervezetek azonban még mindig azért harcolnak, hogy úgy november, mint jövő év januárjában 25-25 százalékkal növeljék meg az 1.000 lejnél kevesebb havi jövedelemmel rendelkező állami alkalmazottak bérét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: