2015-07-31 13:32:41• hírek • Kocsis Zoltán

Mérsékelt érdeklődés a mentősök nyílt napján

Négy nappal a Bukarestben első alkalommal megünnepelt Román Mentősök Napját követően pénteken Szatmárnémetiben is nyílt nappal ünnepeltek az életmentők. Az esemény apropóján a mentőautók felvonultak a város egyes részein, a mentőszolgálat udvarán pedig ingyen mérték meg az érdeklődők vérnyomását, vércukorszintjét.

Kedden volt 109 éve annak, hogy 1906-ban Bukarestben megkezdte munkáját az első, lóvontatta mentő. Négy nappal ezelőtt a fővárosban ünnepeltek az ország minden egyes megyéjéből érkezett mentősök, Szatmár megyében pedig pénteken tartottak nyílt napot a megyei mentőszolgálat Károlyi úti székhelyén.

Az eseménysorozat az ünnepélyes köszöntőkkel kezdődött. Az egy órás hivatalos programból húsz perc azzal telt el, hogy himnuszokat hallgathattak a résztvevők - a román himnusz mellett háromszor is felcsendült a mentőszolgálat új, a kolozsvári opera által írt és meglehetősen méretesre (öt perc) sikeredett óda.

A vendégegeket és kollégákat Gabriela Opris, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Eugeniu Avramnak. A megye prefektusa meleg szavakkal köszöntötte a mentőszolgálat munkatársait, megköszönve áldozatos munkájukat. Adrian Stef megyei tanácselnök a hétköznapi élet eseményeivel példálózva emelte ki, hogy a mentősök nélkül gyakorlatilag megállna az életünk.

Köszöntötte a mentősöket továbbá Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Dan Gheorghe, a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője, Marcela Papici, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere, de jelen voltak a Bihar, Máramaros és Kolozs megyei mentőszolgálat vezetői is. Végezetül a mentősök megkapták egy ortodox pap áldását is.

Lucian Tarta sajtószóvivő rövidke ismertetőjéből megtudhattuk, hogy az első félévben a szatmári mentősöket 18.886 alkalommal riasztották. Az intézménynek 149 alkalmazottja és 29, különböző típusú mentőautója van megyeszerte. Az idei esztendő első hat hónapjában 60 szívinfarktushoz hívták ki a mentőket, 57 esetben a helyszínen el kellett végezniük az újraélesztést, amiből 36 volt sikeres. Idén eddig 88, közlekedési balesetben megsérült személyt láttak el és hét szülést vezényeltek le a mentőben, vagy otthon.

A nyílt nap keretében több mentőautó is tett egy „tiszteletkört" Szatmárnémetiben, a helyszínen pedig (Károlyi út 26/A) délután 18.00 óráig várják az érdeklődőket. Mindamellett, hogy bárki megismerkedhet a mentőautók felszerelésével vagy alapvető elsősegély-nyújtási praktikákat tanulhat meg, mindenkinek ingyen megmérik a vérnyomását és a vércukorszintjét.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: