2020-05-21 12:46:15• hírek • Bede Emőke

Merre mozdulnak el az ingatlanárak a járvány hatására?

Az imobiliare.ro ingatlanértékesítéssel is foglalkozó szakportál nemrégiben felmérést készített, s ennek eredményei szerint a lakástulajdonosok a szükségállapot lejártával hajlandóak újra fogadni a vásárlójelölteket. A megkérdezettek 70 százaléka ugyanakkor azt is nyilatkozta, hogy már most engedett az eredetileg meghirdetett árból.

Természetesen azért nem égbekiálltó zuhanást kell elképzelnünk, hiszen a tulajdonosok 31 százaléka maximum csak 5 százalékot engedett az árból. További 26 százalékuk 5-10 százalékkal adja olcsóbban az ingatlant, 13 százalékuk azonban akár 10-20 százalékkal is kevesebbet kér a lakásért vagy házért, mint néhány hónappal ezelőtt.
 

Az imobiliare.ro által begyűjtött válaszok szerint a tulajdonosok 14 százaléka arra számít, hogy maximum egy hónapon belül el tudja adni az általa kínált ingatlant, 36 százalékuk úgy becsüli, az eladás legfeljebb 3 hónapot vesz igénybe, 27 százalékuk szerint ehhez maximum fél év kell, 23 százaléknyi válaszoló pedig azt is elképzelhetőnek tartja, hogy több mint hat hónapot vesz majd igénybe, hogy túladjon az eladásra kínált lakáson.


Nem csak az ingatlanárak estek

Azon megkérdezettek 70 százaléka, akiknek bérbe adandó lakásuk van, úgy nyilatkoztak a felmérés során, hogy már most kevesebbet kérnek bérleti díjként. E személyek 20 százaléka akár az eredeti bérleti díj egy ötödéről is hajlandó lemondani, mely kedvezmény bizony most jól tud jönni a nehéz anyagi helyzetbe került személyeknek. Kiderült továbbá az is, hogy a főbérlők 21 százaléka szerint már egy héten belül kerülne albérlő a lakására, 41 százalékuk szerint ehhez egy hónap, 25 százalékuk szerint legfeljebb három hónap, 13 százalékuk pedig több mint három hónap kell.


Ingatlanértékesítés járvány idején

Az idézett forrás szerint az ingatlant eladni kívánó személyek 75,5 százaléka a szükségállapot lejártával újból, megkötések nélkül fogad vásárlójelölteket. A válaszadók további 23 százaléka egy fokkal óvatosabban cselekszik: ők csak akkor engednék be az érdeklődőket, ha azok megfelelő védőeszközökkel rendelkeznek. 1,5 százalékuk azonban egyáltalán nem hajlandó megnyitni az ajtókat a potenciális vevők előtt.


A bérbeadások kapcsán az imobiliare.ro azt állapította meg, hogy a főbérlők 98 százaléka a szükségállapot lejártával ismét fogadna érdeklődőket, a maradék 2 százalék azonban egyelőre elzárkózik ettől. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bérbeadó tulajdonosok számottevő többsége (88 százalék) csak akkor hajlandó fogadnii az érdeklődőket, ha azok védőfelszerelést viselnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: