2014-11-07 15:45:36• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Lelkészértekezlet és kántortalálkozó volt Kültelken

Két kiemelkedő eseménynek volt a házigazdája a Szatmár-Kültelki Református Egyházközség: egyházmegyei lelkészértekezletet, valamint egyházkerületi kántortalálkozót és szakmai napot tartottak a külvárosi templomban és gyülekezeti teremében.

Csütörtökön 10 órakor istentisztelettel kezdődött az eseménysorozat. „Úrnak szolgái mindnyájan, áldjátok az Urat vígan." - énekelték a 134. zsoltár szavaival együtt a lelkészek és a kántorok, miután Higyed János házigazda lelkipásztor felolvasta a napi igét, ami egybecsengett az egész napos eseménnyel: „És elküldte az Úr ti hozzátok minden ő szolgáját, a prófétákat, jó reggel elküldte, de nem hallgattátok, és fületeket sem hajtottátok a hallásra." (Jer 25,4) Ezután a házigazda tolmácsolta Husz János előreformátor prédikációját Mózes Negyedik könyve 22. részének 22-től 26-ig terjedő versei alapján. „Bálám szamara akarok lenni... Isten parancsa ellen nógatnak, hogy ne prédikáljak, én azonban nem fogadok szót nekik, de minden megengedett és tiszteletreméltó dologban Isten akaratáért magamat nekik alárendelem... Szívesebben gyakorolnék irgalmasságot, mint feddést. - Nem, ez nem szeretet, hanem gyengeség, ha a gonosz nem feddetik meg." - idézte a mártírt a lelkipásztor, majd az ő szavaival imádkozott is.

Hogy ne csak a ma is időszerű gondolatokat tartalmazó prédikációban, hanem hangzásban is utazhassanak a jelenlévők vissza az időben, a Szatmárnémeti Református Gimnázium nyolcadikos osztályának ügyes, szorgalmas és tehetséges diákjai huszita énekeket adtak elő osztályfőnökük Higyed Gyöngyi karnagy vezetésével.

Ezután Kovács Sándor esperes, aki éppen kereken a hatvanadik életévébe lépett, köszöntötte a lelkészeket és a kántorokat, Máthé Róbert lelkészértekezleti elnök pedig köszönetet mondott a szervezőknek a ráadás-lelkészértekezletért.

Egy Husz Jánosról szóló fél órás film közös megtekintése után Christoph Tapernoux svájci lelkipásztor, Husz János és a Cseh Reformáció címmel tartott vetítéses előadást, a Kálvin-évek (2009-2014) záróakkordjaként. Érdekes, hogy az előreformátor életét-halálát döntően befolyásoló konstanzi zsinat szinte napra pontosan hatszáz évvel ezelőtt kezdődött. Az előadó három részben beszélt Huszról: először bemutatta a morvai reformációt Husz János prágai munkálkodásáig, másodszor konstanzi zsinatról és az első cseh reformációról szólt, majd Husz utáni cseh reformáció legegyénibb és legtermékenyebb alakjáról Peter Von Cheltschitzről beszélt. Bárcsak az Úr minden szolgája úgy gondolkodna, mint Husz, aki egy lelkigondozói levelében így ír: „Isten segedelmével prédikáltam eddig is, és ha az Ő kegyelme megengedi, akkor továbbra is prédikálni fogok, mégha arra is lennék képes, hogy egy szegény megfáradt, ingadozó lelket Krisztus hajlékába a királyi lakomához vezessek."

Fekete Csaba, a Magyar Református Énekeskönyvi Bizottság elnöke tisztelte még meg a jelenlevőket, aki néhány aktuális egyházzenei kérdést is felvetett, majd Böszörményi Gergely, a számos református zenei kiadványt is gondozó Periferic Records kiadó igazgatója, aki  2004 óta megszervezi a Református Zenei Fesztivált is szólt az egybegyűltekhez. Utóbbiak a szeretetvendégség után előadást tartottak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megjelent kántorainak, akik megtartották éves szakmai napjukat Orosz Otília egyházkerület zenei előadó vezetésével.

Koraeste a gyülekezet is bekapcsolódhatott a zenei élménybe, amikor a nagykárolyi Carmina Renascencia régi-zene együttes félórás koncertjét követően a kántorok Graduál szerinti Vesperás áhítata zárták a szép és tartalmas napot, ahol az Úrnak szolgái együtt töltekezhettek föl.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: