2014-12-30 09:05:53• hírek • Kocsis Zoltán

Mérleget vont a megyei tanács, vezetői elégedettek

Jó évet zár idén a Szatmár Megyei Tanács, jelentette ki egyöntetűen Adrian Stef elnök és Mircea Govor alelnök az intézmény évzáró sajtótájékoztatóján. A két vezető felháborítónak tartja ugyanakkor a számtalan, ellenük irányuló büntetőjogi feljelentést.

A sajtótalálkozón Stef és Govor elégedetten ismertette az MT idei tevékenységének legfontosabb adatait: közel 160 millió euró uniós támogatás lehívása, 56 millió lej értékű befektetés az egészségügybe, 51 millió lejnyi kormánytámogatás a Helyi Fejlesztések Országos Programjának keretein belül és 212 kilométernyi útszakasz modernizálása. Mindehhez hozzátartozik azonban - és ez az MT által elkészített és közzétett írásos mérlegből is kiderül -, hogy a 160 millió eurós uniós támogatás túlnyomó többségét, 108 millió eurót, a még 2012 első hónapjaiban megnyert kanalizálási és vízhálózat-bővítési projekt teszi ki, a 212 kilométernyi utat pedig a mandátum eleje, azaz 2012 óta sikerült modernizálni.

Az idei legfontosabb infrastrukturális beruházások között szerepel Szatmárnémeti és Szatmárhegy közötti 10,8 kilométernyi útszaksz felújítása, ami 2,7 millió lejbe került; a Turc és Szamosberence közötti 7,6 kilométer rehabilitálása 4,6 millió lejért, a Mikola felé vezető 7,5 milométeres út modernizálása 2,7 millió lejért vagy a domahidai Kraszna-híd befejezése.

Az egészségügyi megvalósítások között szerepel a bőrgyógyászat, a belgyógyászat, a reumatológia, az endokrinológia, a szülészet és az újszülött osztály rehabilitálása a Szatmár Megyei Kórházon belül. Emellett végre elkészült a szatmárnémeti járóbeteg-ellátó is, míg Avasfelsőfaluban modernizálták az intézményt.

„Mindenképpen örömteli, hogy valamennyi, az MT-nek alárendelt intézményben nem csak hogy ki tudtuk fizetni a fizetéseket, de ezen kívül különböző beruházásokra, fejlesztésekre is jutott pénz. Hátralékok nékül zárjuk az évet", emelte ki Stef.

Gratulált az MT vezetőinek idei teljesítményükért Eugeniu Avram prefektus és Altfatter Tamás alprefektus is. Előbbi kiemelte, 2015-ben sok projektet kell befejeznie az MT-nek, amire Steféknek nagyon oda kell figyelniük. Felhívta a figyelmet, hogy ezzel együtt is sok dolga lesz még az intézménynek, vezetői pedig nem feledhetik: céljuk csakis a lakosság szolgálata lehet. Altfatter szerint „eléggé nehéz év volt a 2014-es". Kiemelte az egészségügyi és infrastrukturális beruházásokat és legalább az idehez hasonlóan gyümölcsöző esztendőt kívánt 2015-re is.

Stef és Govor a sajtótájékoztató keretein belül egy másfajta mérleget is bemutatott. „Soha, a megyei tanács történetében nem született ennyi büntetőjogi feljelentés tevékenysége ellene. Furgonszámra kellett bemutatnunk a dokumentumokat. Ám egyik ellenőrzés sem talált semmilyen szabálysértés, bebizonyosodott, hogy a megyei tanács nem követett el illegalitásokat", jelentette ki Govor. „Egyes értéktelen személyek, akik soha életükben nem tettek semmit Szatmár megyéért, mással sem foglalkoznak, minthogy megpróbálják akadályozni munkánkat", folytatta az alelnök, hozzátéve: a legtöbb feljelentést Valer Marian egykori PSD-és, jelenleg független szenátor valamint Sergiu Babasan tette ellenük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: