2010-02-10 15:52:09• hírek • Gozner Gertrud

Mérleget vont a Pénzügyőrség

A 2009-es év mérlegét mutatta be szerdán a Megyei Pénzügyőrség az Adóhivatal székházában megtartott sajtótájékoztatón.

Amint Sipos Ioan ügyvezető igazgató beszámolójából kiderült, a tavalyi év folyamán 4038 vállalkozást ellenőriztek, körülbelül hat százalékkal többet mint 2008-ban, amikor 3787-et vizsgáltak meg. A megvizsgált cégek szinte felében találtak valamilyen kihágást, amiért 2,9 millió lejnyi bírságot osztottak ki. Az adócsalások révén az államnak okozott kár értéke 2009-ben a megyében elérte a 47 millió új lejt, amely szinte ötszöröse a 2008-ban regisztrált 9,5 milliós összegnek.

Sipos szerint egy tavaly októberben hozott kormányrendelet jelentős megkönnyíti a munkájukat, ugyanis a Pénzügyőrség csak felméri a károkat, ezt továbbítja az ügyészség, illetve ha egymillió eurónál nagyobb csalásról van szó, a Korrupcióellenes Igazgatóság felé, és ők kezdik meg a büntetőjogi eljárást az illető cégek és személyek ellen.

2009-ben két nagyobb adócsalási ügyet leplezett le a hivatal, az egyik egy amaci székhelyű fiktív cég, a Coacazul Argintiu esete, amely több más megyében levő céggel összejátszva több millió euróra rugó áfát igényelt vissza hamis számlák révén. Egy másik csalási ügyben jelenleg is zajlanak a vizsgálatok, a cég nem létező lakcímen volt bejegyezve, és szintén több másik céggel összejátszva 24 millió új lejt igényeltek vissza az államtól.

A pénzügyőrség igazgatója szerint ugyanakkor egyre szaporodnak az olyan pénzügyi bűncselekmények, amikor az adósságba keveredett cégeket a tulajdonosaik hajléktalan avagy szegény anyagi körülmények között élő személyeknek adják el, akik sokszor tisztában sincsenek vele, hogy mit írtak alá. Az egykori tulajdonosok eltűnnek a pénzzel, míg az átvert szerencsétlen kapja meg az adóssági leveleket.



Sipos Ioan és Scholtz Béla a szerdai sajtótájékoztatón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: