2015-06-09 08:04:58• hírek • MTI

Merkel gyorsaságot, Obama kemény döntéseket sürget Athéntól

Angela Merkel német kancellár a görög államadósság-válság kezeléséről szóló tárgyalások felgyorsítását, Barack Obama amerikai elnök pedig a válságkezeléshez szükséges nehéz döntések meghozatalát sürgette az athéni vezetéstől hétfőn a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport vezetőinek németországi találkozója után.

"Az a baj, hogy nemigen maradt idő, ezért annyira intenzíven kell dolgozni, amennyire csak lehet, mert minden nap számít" - mondta Angela Merkel a bajor Alpokban fekvő Elmau kastélyszállóban rendezett kétnapos G7-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján. A görög válság ügyét a Hetek is áttekintették, és a csoport nem európai tagjai is élénken érdeklődtek a helyzet alakulásáról - tette hozzá a német kancellár.

Görögország euróövezeti tagságát meg kell őrizni, de a valutaunió szabályait is be kell tartanai - hangoztatta Merkel. Az európai partnerek és a Nemzetközi Valutalap (IMF) részéről megmutatkozó szolidaritáshoz pedig az is szükséges, hogy a görög fél intézkedéseket dolgozzon ki és hajtson végre - tette hozzá, utalva arra, hogy az athéni kormány egyelőre nem küldte meg Brüsszelnek a nemzetközi támogatási program folytatásának feltételéül szabott reformok listáját.

Barack Obama amerikai elnök tájékoztatóján kiemelte, hogy a helyzet kezeléséhez "Görögországnak komolyan kell vennie a fontos reformokat. Az athéni vezetésnek "kemény politikai döntéseket kell meghoznia, amelyek azonban hosszú távon beérnek" - tette hozzá.

Ugyanakkor a Görögország támogatóinak "el kell ismerniük, hogy Görögország rendkívüli kihívások előtt ál", és amennyiben mindkét fél "megfelelően rugalmas", sikerre vezetnek majd az erőfeszítések - mondta az amerikai elnök a Phoenix közszolgálati televízióban közvetített tájékoztatón.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A második támogatási program egy hónappal, június végéig történő meghosszabbításáról kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben a fizetésképtelenség veszélyébe került ország nem kaphatja meg a második mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: