2013-09-01 11:53:32• hírek • MTI

Merkel és Steinbrück tévévitára készül

Televíziós vitán mérkőzik meg vasárnap este Angela Merkel német kancellár és szociáldemokrata kihívója, Peer Steinbrück.

Az amerikai elnökjelölti televíziós viták műfaját követő 90 perces műsor az egyetlen esemény a szeptember 22-i országos parlamenti választás előtti kampányban, amelyen egymással vitázik a kancellári tisztség elnyerésére esélyes két erő, a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) kormányfőjelöltje. A két politikus jól ismeri egymást, a 2005-2009 közötti nagykoalíció idején Peer Steinbrück volt a pénzügyminiszter Angela Merkel kormányában.

A vitát élőben közvetíti a két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF), és a két vezető kereskedelmi adó (RTL, ProSieben). A témákat a műsorvezetők határozzák meg, az első megszólalás joga Steinbrücké, és Merkel zárja a vitát. Erről sorsolással döntöttek.

A legutóbbi - a Süddeutsche Zeitungban szombaton ismertetett - közvélemény-kutatás szerint a németek fele arra számít, hogy Angela Merkel szerepel majd jobban, és csak 25 százalék számít Peer Steinbrück győzelmére. Ennek alapján Merkel a számára legjobb esetben nem okoz csalódást, míg Steinbrück a számára legrosszabb esetben a többségi várakozásnak megfelelően szerepel.

A német sajtóban az utóbbi napokban megjelent elemzések közös megállapítása szerint a tévévita az utolsó lehetőség a szociáldemokratáknak arra, hogy megfordítsák a közhangulatot. A fő cél pedig annak a nagyjából 10 milliós tömegnek a mozgósítása, amely 2002 óta elfordult az SPD-től, de nem állt át más párthoz, hanem a bizonytalanokhoz vándorolt. Elemzők így arra számítanak, hogy az SPD jelöltje Merkel és a konzervatív-liberális koalíció támadására összepontosít majd, és megpróbál valamilyen új elemet, ügyet beemelni a kampányba, ami beszédtéma lehet a következő napokban-hetekben.

Az uralkodó véleményáramlat szerint a következő ciklusban tovább folytatja a kormányzást a konzervatív-liberális koalíció, vagy felújítják a 2005-2009 közötti nagykoalíciót, vagyis Merkel mindenképpen kancellár marad.
A konzervatív politikus minden vizsgált mutató szerint jobban áll, mint kihívója. A többség rokonszenvesebbnek és hitelesebbnek tartja Steinbrücknél, akit sokan arrogánsnak gondolnak. Ráadásul az SPD jelöltjének az átlagosnál is rosszabb a megítélése a nők és a volt NDK területén élők körében.


A pártok támogatottságát mérő vizsgálatok szerint is messze jobban állnak a konzervatívok, mint a szociáldemokraták, és a kormánypártok egy hajszállal vezetnek az ellenzéki pártok előtt. Az utóbbi napokban megjelent felmérések szerint a CDU/CSU 41 százalékon, a liberális FDP pedig 5-6 százalékon áll, vagyis eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot. Az SPD-nek 22-26 százalék közötti támogatottságot jeleznek a legutóbbi mérések, míg a szociáldemokratákkal közös kormányzásra készülő Zöldek 11-12 százalékon állnak. A reformkommunista Baloldal - amellyel országos szinten egy párt sem hajlandó összefogni - 8-10 százalékos választói támogatottsággal rendelkezik. Az előrejelzések szerint más párt várhatóan nem jut be a Bundestagba, a törvényhozás alsóházába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: