2017-06-20 07:42:00• hírek • Agerpres.ro

Merkel: Szorosabban együttműködünk a védelem terén

Az Európai Unió szorosabb együttműködésre törekszik a védelem terén, és továbbra is elkötelezi magát a NATO alapokmányának ötödik cikkelye mellett - jelentette ki Angela Merkel német szövetségi kancellár hétfőn Berlinben, a Klaus Iohannis román államfővel tartott közös sajtóértekezleten.

A berlini találkozó végén Merkel és Iohannis megerősítették elhatározásukat a védelmi erőfeszítések növelése mellett. Iohannis rámutatott: Románia nem fog választani a NATO és az Európai Unió (EU), vagy az Európai Unió és az Egyesült Államok (USA) között.

'Az Európai Unió szorosabb együttműködésre törekszik a védelem terén, és ez a NATO tevékenységének a kiegészítése. (...) Továbbra is elkötelezzük magunkat a NATO alapokmányának ötödik cikkelye mellett. Persze vannak nézetkülönbségeink az USA-val, mint például az, hogy bejelentették, hogy kilépnek a klímaegyezményből' - hangoztatta Merkel.

Az EU és az USA között jó viszonynak kell lennie - szögezte le Klaus Iohannis.

Románia és Németország kapcsolatáról Merkel elmondta: a romániai német kisebbségnek híd szerepe van a két ország közötti kapcsolatban, és erre a román államfő a legjobb példa.

'A román elnök látogatására akkor kerül sor, amikor a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50., a két ország közötti barátsági szerződés megkötésének 25., Románia uniós csatlakozásának 10. évfordulóját ünnepeljük. A romániai német kisebbség híd szerepet tölt be a két ország közötti kapcsolatban, és erre beszédes példa maga a román államfő' - nyilatkozta Angela Merkel.

A román államfő és a német kancellár közötti egyeztetés a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra is kiterjedt, különös tekintettel a digitális technikára. Tárgyaltak továbbá az Európai Tanács e heti brüsszeli üléséről, valamint a romániai reformfolyamatokról, amellyel kapcsolatban a német kancellár köszönetét fejezte ki Klaus Iohannisnak 'mindazért, amit a román jogállam megerősítéséért tett'.

A német kancellár nem kívánt állást foglalni a romániai politikai helyzettel kapcsolatban. 'Mi azt szeretnénk, hogy megerősödjön a jogállam Romániában. A kialakult helyzettel kapcsolatban nem szeretnék állást foglalni, ez Románia belügye' - nyilatkozta Angela Merkel.

Merkel arról is beszélt, hogy a kétsebességes Európa elvét néha helytelenül úgy értelmezik, hogy egyes országok nem vehetnek részt bizonyos projektekben. 'Minden ország részt vehet az összes projektben, amennyiben teljesülnek a kellő feltételek, tehát nincs szó arról, hogy bármely államot kizárnánk' - szögezte le a német kancellár 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: