2019-05-21 06:51:39• hírek • Közlemény

Merj nagyot álmodni: bronz- és aranyérmesek a kölcseysek a Kurutty műveltségi vetélkedőn

Duplázott a Kölcsey a Kurutty műveltségi vetélkedő döntőjében. Az arany- és a bronzérmet is a szatmáriak hozták haza. Jövőre a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ad helyet az országos fordulónak.

Pataki Enikő igazgatónő ekképp gratulál az eredményhez: "Kiváló eredmények! Az idén különlegesen kiváló eredmények voltak a kicsiknél, melyek azt bizonyítják, hogy a közös munka, a közös akarat meghozza eredményét, és ebben különösen példaértékű ez a verseny, illetve a versenyfelkészülés és a felkészítés ideje."

 

 

Az alábbiakban a kölcseys tanító nénik közleményét olvashatják a megmérettetésről:

 

Az elmúlt hét végén az aradi Csíky Gergely Főgimnázium adott otthont az elemi osztályos tanulók számára szervezett Kurutty műveltségi vetélkedő országos szakaszának.

Merj nagyot álmodni! - ezzel a mottóval buzdították a tíz erdélyi csapat lelkes kisdiákjait, akik nyolc témakörben - anyanyelv, matematika, idegen nyelv, híres emberek, művészetek, honismeret, környezetismeret, gyakorlati ismeretek – mérték össze tudásukat.

 

Szatmár megyét két kölcseys csapat képviselte: a Madárkák csapata (Kovács Szófia, I. osztály, Nagy Dorka, II. osztály, Szenes Viktória, III. osztály, Nagy Hanna, IV. osztály) és a Lengeőrök csapata (Fülöp Gellért, I. osztály, Mihály Ármin, II. osztály, Nagy Tamás, III. osztály, Szabó Márk, IV. osztály). Az igen összetett versenyt nagyon alapos felkészülés előzte meg, melyben a gyermekeket a főgimnázium teljes tanítói csapata (Kallós Enikő, Szőke Réka, Urbán Tünde, Fülöp Andrea, Wolf Henriette, Sárosi Melinda), valamint Orbán Emőke tanárnő és Márk Nagy János, az EKE Szatmár megyei elnöke segítette.

 

 

A környezetismeret próbán egy olyan, a lakhelyhez közeli vizes élőhelyet kellett bemutatni, amelyet a gyerekek maguk is meglátogattak. Az ott látottakról kiselőadást kellett tartaniuk kartonlapra elkészített montázs alapján. A két csapat a Sárerdőn található tó, valamint a Sárpatak élővilágát tanulmányozta Márk Nagy János segítségével és irányításával. A gyermekek beszámolójukban elmondták: Szatmárról gyakran mondják, hogy itt nincs semmi látnivaló, hogy lapos, unalmas alföld, de az ott látottak ráébresztették arra őket, hogy ez nem igaz, a természet csodáit egy ilyen kis élőhelyen is fel lehet fedezni. S hogy ezt a csodát meg tudják mutatni a plakátokon is, abban Orbán Emőke tanárnő segített kreatív ötleteivel és csodálatos rajzaival. 

 

A vetélkedő egyéb próbái Berg Judit Lengemesék I. – Tavasz a Nádtengeren című könyvén alapultak, amely a nádtenger képzeletbeli őrzőiről, a lengékről szól. Változatos, kreatív és gyakorlati próbák hosszú sorát kellett megoldaniuk a csapatoknak a négy és fél órás verseny alatt. 

 

Az anyanyelv próbán a nádtengeri újság, a Gólyahír különszámát állították össze:  vezércikket, riportot, meghívót, tudósítást írtak, rajzoltak, keresztrejtvényt fejtettek. A matematika próbán egy heti tervet kellett készíteniük, amelyben a mese főszereplőjének, Vilkónak kellett segíteniük kiszámítani a találmányához, a telepók - központhoz szükséges anyagok, erőforrások mennyiségét. 

 

 

A művészetek próbán fel kellett ismerniük Beethoven Tavaszi szonátáját, Händel Vízizenéjét és néhány toplistás dalt. A honismereti próbán erdélyi folyóneveket kellett kirakniuk, megnevezni a forrásukat, képről és leírásból felismerni a legismertebb erdélyi tavakat, vaktérképen berajzolni a Marost és az Oltot. 

 

Az idegen nyelv próbán egy háromperces jelenetet adtak elő a Lengemesékből, angolul. A híres emberek témakörben képről és leírás alapján kellett felismerjék a magyar utazókat és feltalálókat. A gyakorlati próbán lengevárat készítettek nádból, kartonból, vesszőből, a megadott leírás alapján. 

 

 

A figyelmet, türelmet és állóképességet egyaránt próbára tevő versenyen mindkét szatmári csapat remekelt: a Madárkák csapata harmadik, míg a Lengeőrök csapata első lett, ami azt jelenti, hogy jövőre Szatmárnémeti, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szervezi a Kurutty vetélkedő országos fordulóját. Az értékes tárgynyeremények és könyvek mellett a Madárkák csapata jutalmul részt vesz a Budapesti Gyermeknapon, míg a Lengeőrök tengerparti táborozást nyertek. A csapatokat elkísérték az őket felkészítő tanító nénik. A zsűritagok között volt Belluska Éva tanító néni a Ion Creanga Általános Iskolából, aki a vetélkedő Szatmár megyei fordulójának egyik szervezője is. 

 

A Kurutty műveltségi vetélkedő szervezőinek és éltetőinek nem titkolt szándéka az, hogy a résztvevő gyermekek nemzeti kultúránk kincseit ily módon is megismerjék, megőrizzék, továbbadják. A rendkívül tartalmas verseny különleges mozzanattal zárult. A résztvevő gyermekek színes betűket kaptak, melyből szavakat kellett kirakniuk. A szavak sorba helyezésével kialakított két mondat lélekemelő útravaló,  az egész verseny gondolatiságát, célját és önmagán túlmutató üzenetét hordozza:

 

„Egyszer híres harcos válik belőlünk. Népünk büszke lesz ránk!”

 

/Szerzők: a kölcseys tanító nénik/

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: