2017-11-13 11:59:18• hírek • Oszkó Viktória

Mérgező grapefruit az üzletek polcain

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezérigazgatójának értesítése szerint olyan vegyszerrel szennyezett citrusfélék kerültek forgalomba Romániában, amelyek súlyos egészségügyi kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára.

A gyümölcsökön feltüntetett árucímkéket mindig figyelmesen olvassák el, és ha azokon IMAZALIL feliratot olvasnak, akkor a citrusfélék elfogyasztása veszélyes következményekkel járhat. A trópusi gyümölcsök Törökországból kerültek Romániába.

Ezt a vegyszert az Európai Unióban betiltották, mivel az Imazalil egy különösen erős gombaölő szer, karcinogén, azaz erősen rákkeltő.

Ha valaki mégis megvásárolja, akkor a már meghámozott gyümölcsöt is alaposan meg kell mosnia fogyasztás előtt, különben fokozott a mérgezés esélye. A felszívódó hatású imazalil jelenléte, mivel a gyümölcshéj belsejében van, felszíni mosással nem befolyásolható. Eltűnni csak a természetes lebomlás során fog. Vizsgálatok szerint a gyümölcs húsába a felszívódó fungicidek már nem hatolnak, csak a héjban találhatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: