2009-07-14 15:26:46• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Merényletekkel fenyegetőznek

Pontosan négy hónappal a winnendeni ámokfutó merénylet után megdöbbentő adatot közöltek a német hatóságok. Eszerint szerte az országban - de különösen Bajorországban -  erősen megnövekedett a hasonló merényletekkel való fenyegetések száma.

Miközben a Stuttgart melletti kisváros máig sem ocsúdott fel a márciusban történtekből, a Die Welt című napilap információi szerint azóta az országban több száz - "winnendeni mintájú" - merényletfenyegetés történt. Egyedül Bajországban csaknem százötven.

A baden-württembergi városkában március 11-én egy 17 éves volt diák - apja fegyverével - rohamozott meg egy helyi középiskolát, meggyilkolva három tanárt és kilenc diákot. Menekülés közben még további három személlyel, majd önmagával is végzett, így Winnenden 16 áldozattal került be az ilyen jellegű merényletek krónikájába.

Az eset azóta tartó és hatalmas vitát robbantott ki a fegyvertartás engedélyezésének szigorításáról, a számítógép, illetve az internet használatáról, a videojátékokról, a szülők és a pedagógusok felelősségéről és az iskolák biztonságáról.

A 17 éves winnendeni Tim K. a jelek szerint "mozgalmat" csinált. A bajor belügyminisztérium közlése szerint azóta diákok - de tanárok is - hasonló merényletekkel fenyegetőznek, interneten, sőt telefonon keresztül. A közelmúltban például egy München melletti iskola tanára "ámokfutó megtorlást" helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem vonják vissza tervezett elbocsátását. A szóban forgó  pedagógus "vérfürdővel" fenyegetett, végül azonban a rendőrségen, majd a pszichiátrián kötött ki.

A diákfenyegetések pedig szinte mindennapossá váltak. A hatóságok több számítógépet és mobiltelefont elkoboztak, és több családtól megvonták a fegyvertartási engedélyt. Több 14-15-16 éves fiatal egyenesen a winnendeni merényletre hivatkozott, azt hangoztatva, hogy "a következő Tim K. ő lesz".  A rendőrség őrizetbe vette őket, és néhányat közülük pszichiátriai kezelésre utalt.

A bajor belügyminiszter  aggodalmának adott hangot a történtek miatt. A Die Weltnek nyilatkozva Joachim Hermann riasztónak nevezte, hogy fiatalok olykor "tréfából", olykor pedig zsarolási kísérletként másokat merénylettel fenyegetnek. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű fenyegetések a jövőben még szigorúbb büntetőjogi, illetve pénzügyi következményeket vonnak maguk után.


A rendőrség szerint többen is ámokfutó merénylettel fenyegetőztek
A rendőrség szerint többen is ámokfutó merénylettel fenyegetőztek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: