2005-09-29 19:59:40• hírek • Szatmar.ro

Mercedes-Benz E 420 CDI

 A világon a legnagyobb nyomatékú V8-személykocsi- dízelmotorok.
Az új 231 kW/314 LE-s V8-motor már 2200 f/percnél maximális 730 Newtonméter nyomatékkal működik. Ezzel az új E 420 CDI 6,1 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/órára és 250 km/óra legnagyobb sebességre képes. A kombinált üzemanyagfogyasztás 9,3 liter 100 kilométerre. Gondozásmentes részecskeszűrő, hétsebességes automata váltó és AIRMATIC légrugózás többek között egyaránt a szériakialakítás elemei a Mercedes-Benz e dízel-topmodelljének.

Az E 420 CDI az új nyolchengeres motorral dinamika és menetkomfort tekintetében kategóriájának kiemelkedő képviselője - a dízel-vezetés élményének csúcsát kínálja. Erről a CDI-motor erőteljes nyomatéka gondoskodik, amely már csupán 1950 percenkénti fordulatnál 700 Newtonméter feletti értéket ér el. A V8-as 2200 f/p-nél éri el maximális 730 Newtonméter erejét. Ez az előzéseknél példaszerű elaszticitást, kiugrásszerű gyorsításokat, ugyanakkor magasabb sebességfokozatban is nyugodt futást garantál. Az E 420 CDI a harmadik sebességfokozatban 4,8 másodperc alatt gyorsítja 60-ról 120 km/órára a járművet.

Az alumínium forgattyúház, hűtött kipufogógáz-visszavezetés, elektromos szívólevegő-fojtás mellett elsősorban a harmadik generációs Common-Rail közvetlen befecskendezés számít az új Mercedes-nyolchengeres jellemző technikai sajátosságának. 1600 bar értékre emelt befecskendezési nyomáson, az üzemanyagfogyasztás és a kipufogógáz-emisszió csökkentése érdekében pedig különösen precíz üzemanyag adagolással működik. Mint minden Common-Rail motornál, a magas befecskendezési nyomás állandóan - tehát alacsony fordulatszám esetén is biztosított.

A legújabb CDI-technika sajátos jellemzője az úgynevezett piezo-befecskendezők alkalmazása az eddigi mágnesszelepek helyett. Csupán 0,1 milliszekundum szükséges, az üzemanyag-befecskendezés a piezo-kerámia segítségével a korábbinál még gyorsabban és pontosabban illeszkedik a mindenkori terhelés- és fordulatszám-szituációhoz, ami egyaránt kedvezően hat az emisszió, a fogyasztás és a zajkibocsátás alakulására. A Mercedes-fejlesztőmérnökök dupla pilot-befecskendezést hoztak létre, amely néhány milliszekundum alatt fejti ki működését, lényegesen csökkentve ezáltal a nyolchengeres motor zajkibocsátását. Ezen túlmenően egy kétszeres üzemanyag-utóbefecskendezés történik a széria dízel-részecskeszűrő szükség szerinti regenerációja érdekében.

Teljesítménytöbblet a töltőlevegő jobb vezetése és hűtése révén 

A Mercedes mérnökei különös figyelmet szenteltek a turbófeltöltő előtti és mögötti levegővezetésnek. Áramlási számítások és szimulációs kísérletek által csökkenteni tudták a nyomásveszteséget és ezáltal tartósan javult a motor levegőellátása. A korábbi Mercedes-Benz nyolchengeres CDI-motorokkal összehasonlítva a töltőlevegő-vezetékek nyomásvesztesége mintegy 60 százalékkal csökkent. Ezáltal akár 15 százalékkal nagyobb levegőtömeg áramolhat a motorhoz, melyet a V8-as teljesítmény- és forgatónyomaték létrehozásához hasznosít.

További hasonlóan kedvező hatást eredményez a töltőlevegő hűtésének javítása. Az új nyolchengeres CDI töltőlevegő-hűtőjét két vízhűtővel egy speciális, alacsony hőmérsékletű keringtetőrendszerbe integrálták. Itt a töltőlevegőt 120 Celsius fokkal lehűtik, így a légsűrűség teljes terhelésnél mintegy 25 százalékkal növekszik.

A változtatható állású terelőlapátokkal felszerelt turbófeltöltőt is korszerűsítették. A sűrítő- és turbókerék, valamint a terelőlapátok geometriája a korábbi nyolchengeres CDI-motorokénál nagyobb hatásfokot tesz lehetővé. A stuttgarti dízel-szakemberek további sajátosságként üreges testeket illesztettek a szívóvezetékekbe, amik a turbófeltöltő előtti levegőmennyiséget megnövelik. Ezáltal kereken 15 százalékkal javul az alsó fordulatszám tartományok kihasználása.

Részecskeszűrővel szériafelszereltségként - kipufogógáz-kibocsátási értékek az EU-4-emissziós határérték alatt

A Mercedes-Benz új nyolchengeres széria-dízelmotorja két oxidációs katalizátorral és gondozást nem igénylő részecskeszűrővel áll a startvonalhoz. Ezzel egyértelműen alatta marad a szigorú EU-4 kibocsátási normaértéknek. A katalizátorok feladata az el nem égett szén-hidrogén és szén-monoxid átalakítása oxigénhez történő kémiai kötés (oxidáció) útján. A részecskeszűrő hozzáadott anyagok nélkül működik és menet közben a használatnak megfelelően regenerálódik, bizonyos motorfunkciókhoz - mint például a kettős üzemanyag-utánbefecskendezés - alkalmazkodva.

Az új V8-dízel olajteknőjében szenzor található, amely többek között az olajszintet, az olajhőmérsékletet és az olajminőséget ellenőrzi. A műszerfalon elhelyezett display kijelzője informálja a vezetőt, mikor esedékes a következő olajcsere. Az új E 420 CDI karbantartási intervalluma - üzemeltetési körülményektől függően - elérheti akár 40 000 kilométert is.

Az E-osztály új nyolchengeres CDI-motorja 2005 őszén ünnepli széria-premierjét. A jövőben más személykocsi modellek is szállíthatóak lesznek ezzel a motortípussal.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: