2009-11-19 12:32:52• hírek • Gozner Gertrud

Mentsük meg a kassai színházat!

Mentsük meg a kassai színházat! címen intéztek felhívást egy internetes oldalon a 200 éves szlovákiai magyar színjátszás megmentésére.

A Thália színház megsegítésére november 28-án az interneten keresztül élőben fogják közvetíteni a kassai társulat 40 éves jubileumi gálaestjét. Egy egyszerű regisztráció segítségével bárki részese lehet ennek az eseménynek, és támogathatja a szlovákiai magyar nyelvű színjátszás fennmaradását.

Amint Kollár Pétertől, a kassai Thália Színház igazgatójától megtudtuk, a színház fenntartó szerve a gazdasági válságra hivatkozva olyan mértékben csökkentette az intézmény költségvetését, amely a 2009/2010-es évadben egyetlen elődadás bemutatóját sem teszi lehetővé. Ezen kívül csökkentették a dolgozók számát is. Ha nincs bemutató, akkor nincs bérlet és nincs néző sem, vagyis  a felettes szerv elmondhatja, hogy ez egy olyan intézmény amelyik nem működik, ezért felesleges és meg kell szüntetni - magyarázta az igazgató.

A szlovákiai államnyelv-törvény elfogadása szintén megnehezití majd a színház dolgát. Egyelőre még nem készült el a végrehajtási rendelet, amely előírná, hogy mindent kétnyelven kell feliratozni, és szlovák nyelvű előadásokat kellene tartani - fejtette ki lapunknak Kollár.

A regisztrációval a néző egy virtuális belépidíjat vesz a gálaműsorra, cserébe a honlap üzemeltetőitől egy kódot kap, amellyel megtekintheti a november 28.-ai előadást. Az ebből összegyűlt összeget pedig a színház bankszámlájára utalják - mondta el az igazgató.

A Duna Televízió szintén felkarolta ezt a kezdeményezést, november 27 és 29 között három napon keresztül gyűjtést szerveznek a kassai színház részére - tudtuk meg Kollártól. Ha nézők anyagi segítségével sikerül a színház aktivitását megtartani, akkor  a megszűnés veszélye csökkenhet, sőt, el is hárulhat- tette hozzá. Az érdeklődök http://www.amagyarkulturanagykovete.com/ honlapon regisztrálhatnak az előadásra.


Elmaradhat a következő évad a kassai magyar színházban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: