2013-04-11 12:12:08• hírek • Szatmár.ro

Mentor Díj Franczia Katalinnak

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tíz olyan kiváló tanárt és edzőt jutalmazott Mentor Díjjal, akik az évek során tehetséges és eredményes diákok életútját alakították. Idén a szatmárnémeti Franczia Katalin nyugalmazott matematika-tanárnő is megkapta a díjat.

A tehetséggondozásért létrehozott Mentor Díj az elhivatott nevelők munkájának nyilvános elismerését szolgálja, erőfeszítésüket és eredményeiket jutalmazza. A tíz díjazott oktató egyenként 8.000 lej pénzjutalomban részesült, és átvette Ioan Nemțoi üvegművész alkotását, a Mentor Trófeát.

A 2012-es Mentor Díjra 109 személyt jelöltek, egyeseket több volt tanítvány, kolléga, szülő, is, így összesen 171 pályázat érkezett.

Valamennyi jelölt olyan tanár vagy edző, akik tehetséges gyermekeket fedeztek fel, ösztönözték őket, segítették, érdemben hozzájárultak életpályájuk alakításához és szakmai fejlődésükhöz. A kiváló jelöltek közül A Közösségért Alapítvány Kuratóriuma választotta ki a 2012. esztendő tíz díjazottját.

„Befolyásolni valaki életútját óriási felelősséget jelent, amit a díjra jelölt 109 mentor mindegyike odaadással és felelősségtudattal vállalt. A díjazással is szeretnénk kifejezni megbecsülésünket egyedi látásmódjukért, amellyel sok tehetséges gyermek szakmai és személyes kibontakozását segítették. Az idén újra meghirdetjük a programot, hiszen mindannyiunk sorsát fémjelezte egy jó tanító, tanár vagy nevelő, aki érdemben hozzájárult személyiségünk alakításához, így továbbra is sokan érdemesek erre a kitüntetésre" - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A szatmárnémeti díjazott, Franczia Katalin 1963-ban, azaz pontosan 50 évvel ezelőtt kezdte pályáját matematika tanárként, s bár 2003-ban nyugdíjba vonult, még 2010-ben is oktatott. 1963-1969 között Szatmárudvariban tanított, majd 1975-ig a 10-es Számú Általános Iskola tanára volt. 1975-ben a Securitate büntetésként a kisegítő iskolába helyeztette át - mint később kiderült, azért, mert be akarták szervezni, de ez nem sikerült.

A tanárnő 1981 és 1983 között a mai Octavian Goga iskola tanára volt, majd 1990-ig az egykori 21-es Számú Általános Iskolában tanított. Majd a 3-as Iskola következett 1992-ig, majd 2003-ig a mostani Aurel Pop Zene- és Képzőművészeti Líceumban tanított nyugdíjazásáig. Ezt követően több iskolában is "besegített", 2007-2008 között például Darócon tanított. Franczia Katalin a Szatmár.ro-nak elmondta: megható, felemelő és csodálatos ünnep volt a díjátadás.

A Mentor Díj 2012. évi díjazottjai:
Arnautu Maria
, kémiatanár, Ramnicu Valcea
Badescu Daniel
, úszóedző, Szörényvár
Bârzescu Elisa Iedida
, zongoratanár, Bukarest
Fernbach Ioan
, hegedűtanár, Temesvár
Franczia Katalin
, ny. matematikatanár, Szatmárnémeti
Ioanovici Eleonóra
, ny. tánctanár, Segesvár
Jakócs Zoltán
, atlétikaedző, Székelyudvarhely
Mărneanu Ioan
, sporttanár, Nagykároly
Petre Gabriel Claudiu
, színházi rendező, Plopeni, Prahova
Salamon András
, ny. magyartanár, Sepsiszentgyörgy

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: