2015-06-19 16:44:39• hírek • Szatmár.ro

Mentőautó van, már csak orvos kell bele

A Szatmár Megyei Mentőszolgálat számára nemrég engedélyezte az egészségügyi minisztérium, hogy létrehozzanak egy külön csapatot az otthon elvégezhető könnyű zöld jelzésű beavatkozások elvégzésére. Csak épp orvos nincs, aki mentőautóba ülne szolgálatonként 12 órára és a megyét járva ellátná a könnyű sérüléseket, könnyebb betegségekben szenvedőket.

A mentősök munkájuk során rengeteg esettel szembesülnek - sok esetben pedig olyanokkal, amikhez felesleges volt mentőt hívni, hiszen egy könnyebb sérülés vagy egyszerűbb megbetegedés kezeléséről van szó. "Van olyan eset, hogy kullancs-csípéshez, egy hetes köhögéshez vagy három napja elvágott ujjhoz hívnak mentőt. Ezzel pedig a komoly, életveszélyes esetektől vonják el az embert és az energiát" - magyarázta a prefektúrán megtartott Társadalmi Párbeszél gyűlésen Gabriela Opris igazgatónő.

Az egészségügyi minisztérium engedélyével most létrehoztak egy olyan részleget, amely az ilyen könnyű, zöld jelzésű eseteket látja el - ezzel pedig jócskán tehermentesítenék a mentőket és felszabadulna némi kapacitás a valóban komoly, sárga és vörös jelzésű esetek ellátására.

A dologgal csak az a gond, hogy mentőautó van, de orvos nincs, aki csatlakozna a mentős csapathoz. Pedig általános orvos, családi orvos, szakorvos vagy főorvos is vállalhatná a 12 órás szolgálatot, akár egyszer, akár többször egy hónapban.

A gyűlésen résztvevő szakszervezeti vezetők szerint az alacsony fizetés az, ami távol tartja az orvosokat az ilyen szolgálattól. Opris szerint azonban ennél többet nem tudnak fizetni, a felkínált összegben az összes lehetséges fizetéskiegészítés benne van.

Hogy kevés vagy sok az összeg, amit az orvosoknak ajánlanak, azt ki-ki döntse el maga. Egy általános orvos munkanapokon 84 lejt, hétvégén 120 lejt kapna egy 12 órás szolgálat után - kézbe. A szakorvosok munkanapokon 108, hétvégén 150 lejért dolgozhatnák végig a 12 órás műszakot, a főorvosok pedig munkanapokon 120 lejt, hétvégén pedig 160 lejt kapnának a szolgálatért.

"Akár kezdő orvosokat is fogadunk, hiszen olyan eseteket kell ellátniuk, amit nagyjából egy asszisztens is el tudna. S gondolom egy kezdőnek jól jönne a plusz kereset" - mondta Opris.

Az is kiderült, hogy eddig egyetlen orvos jelentkezett, hogy beálljon a mentősökhöz - ő két hétvégi műszakot vállal egy hónapban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: