2010-02-05 12:09:32• hírek • Parajdi Andrea

Mennyivel büntetik a közterületeken történő szabálysértéseket?

Egy komplex dokumentációt készít a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a közterületeket érintő kihágások szankcionálására. A határozat-tervezet részletesen tartalmazza a szemetelésért, rongálásért, hanyagságért és egyéb szabálysértésekért járó büntetések mértékét.

Bár Szatmárnémetinek van már többféle olyan határozata érvényben, amely a közterületeken való szabálysértésekért járó büntetéseket írja elő, mégis vannak olyan kihágási esetek, amelyek sehol sincsenek rögzítve. A városnak az a terve, hogy egy határozat-tervezet keretében több tíz paragrafussal előírja, hogy milyen szabályszegésért mennyi büntetést lehet kiszabni. A dokumentum olyan eseteket is tartalmaz, amelyeket az Európai Uniós szabványokat követve kell bevezetni.

A határozat-tervezetben szerepelnek a tömbházak és az azokhoz tartozó területek, valamint a magántulajdonban lévő házak karbantartásának elmulasztása esetén kiszabható büntetések. Magánszemélyeket 100-500 lej, cégeket 500-1000 lej közti összegek kifizetésére köteleznek, ha nem foglalkoznak megfelelően az ingatlanjuk karbantartásával. A magántulajdonban lévő ingatlanokon szerepelnie kell a házszámnak, azok pedig, akik ezt nem helyezik ki, 50-200 lej közötti büntetésre számíthatnak. A köztulajdonban lévő zöldövezetek bekerítése és saját célra való hasznosítása is büntetendő.

A közintézmények, műemléképületek, szobrok rongálása, lefestése, karcolása 500-1000 lejjel szankcionálható. Szemeteskukák, oszlopok, telefonfülkék, játszóterek, reklámtáblák, autóbuszmegállók rongálásáért pedig 100-1000 lej közötti pénzbírságra lehet számítani, mindemellett pedig a kárt is meg kell téríteni. Engedély nélkül közterületet nem lehet például építőanyagokkal vagy állványokkal elfoglalni, és árulás céljából sem szabad kisajátítani, ilyen esetekben magánszemélyeket 100-500 lejjel, cégeket 500-1000 lejjel büntetnek.



Egy dokumentumban szabályozzák a közterületeken lehetségek kihágásokért járó büntetéseket


Az elkészített határozat-tervezet kitér arra is, hogy tilos a forgalomirányító-táblák jelzéseinek megváltoztatása, engedély nélkül új útjelzők kihelyezése, ezeket magánszemélyek esetében 500-1000 lejjel, cégeknél pedig 1000-2500 lejjel büntetik. Tilos engedély nélkül parkolóhelyeket saját célra elfoglalni, és mindezt valamilyen formában kijelölni. Emellett nem szabad közterületen hagyni roncsautókat, nem lehet a forgalomban környezetvédelmi szempontból káros, műszakilag nem megfelelő autókkal közlekedni, tilos sáros kerékkel és 3,5 tonnánál súlyosabb autóval a városba hajtani. A dokumentumban a tömegközlekedési eszközökön való kihágásokért járó büntetésekről is szó esik. Minden öt év fölötti bliccelő utas 100-500 lej közötti pénzbírságra számíthat.

Mindazok a cégek, akik nem kötnek szerződést a szemétszállításra és a speciális illetéket sem fizetik be a helyi adóhivatalnál 1000-2500 lej közötti bírsággal számolhatnak. Azokat is büntetik, akik engedéllyel nem rendelkező vállalatokkal esetleg magánszemélyekkel szállíttatják el az építkezésekből származó törmelékeket, egyéb hulladékokat. Magánszemélyek ilyen kihágás során 100-800 lejjel, cégek 1000-2500 lejjel sújthatók.

Mindazok, akik közterületen sétálva - a szemeteseket figyelmen kívül hagyva - akár egy papírzsebkendőt, vagy csokispapírt eldobnak, esetleg autóból kihajítanak, 50-200 lej közötti összegekkel szankcionálhatók. A határozat-tervezetben továbbá szerepel a csendzavarásért kiszabható büntetés mértéke is: akik, 22-08 óra között zajonganak, 100-300 lej kifizetésére kötelezhetők. A dokumentum továbbá kitér az állattartás feltételeire is, disznót, juhot, szarvasmarhaféléket és lovakat csak a periférián lévő városrészeken: Szatmárzsadányon, Körtvélyesen és a Szőkemocsár területén lehet tartani.

A határozat-tervezetről februári ülésén dönt a városi tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: