2009-12-29 16:01:01• hírek • Szatmár.ro

Mennyit költünk a szilveszteri bulira?

Utána néztünk mennyibe kerül idén egy hagyományos szilveszteri vacsora.

A szilveszterről, az ünnepi menüről legtöbb embernek először a pezsgő jut eszébe. Akár étteremben, akár otthon töltjük az óévbúcsúztatót biztosan lesz a kezünkben éjfélkor egy pohár pezsgő. A boltokban bőséges felhozatal várja a vásárlókat. Ha alaposan körülnézünk akár már 15 lejért vásárolhatunk pezsgőt, gyermekpezsgők néhány lejjel olcsóbban kaphatók. A minőségibb pezsgők ennél valamivel drágábban, a tehetősebbek számára pedig igazán drága italokat is kínálnak, melyek üvegenkénti ára megközelíti az 50 lejt. Palackozott borokból sincs hiány. Az egészen olcsó 10 lejes boroktól a 100 lejesekig minden árkategória fellelhető, hazai és külföldi italok egyaránt.

Az ünnepi menü elképzelhetetlen valamilyen húsétel nélkül. A helyi bevásárlóközpontokban ezekből a termékekből széles választékot találunk, azonban nem mindegy hogy milyen húsfélével köszöntjük az újévet, ugyanis a népi hiedelem szerint, aki az év első napján szemes ételt fogyaszt, mint például a lencse vagy a bab, anyagi jólétet várhat a következő évben. A malachús fogyasztása szintén szerencsét hoz. A szárnyashús fogyasztása viszont tilos, mivel a népi hiedelem szerint, a szárnyas "elkaparja a szerencsénket". Halételt készíteni szintén megengedett. A tengeri halfilé kilóját 19 lejért, a fagyasztott hal kilóját pedig 9 illetve 30 lejért kínálják.

Házi kolbászt kilónkénti 18,5-24 lejes áron vásárolhatunk, a kicsontozott sertéshús 15 lejért, míg a darált hús kilója 12-13 lejért kapható. A kocsonyába való csülök kilója csupán 11 lejbe kerül. Az hajnali órákban felszolgált virsli kilója 11 és 19 lej közötti áron kapható.

Déli gyümölcsöket, mint a mandarin, banán, narancs kilónkénti 3-5 lejes áron vásárolhatunk.

Ezekhez az alapételekhez még hozzáadódik egy kis ropogtatni való, édes sütemény, kávé, alkalomhoz illő szalvéta és más dekorációk ára, így végül azon vesszük észre magunkat, hogy szép kerek összeget költöttünk mire mindent megvásároltunk az ünnepi menü elkészítéséhez.

Akik nem otthon ünneplik az újévet hanem étteremben, azoknak kicsit jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat, ugyanis egy ünnepi menü ára 150 lejnél kezdődik. Természetesen, ez nem csak a rendkívüli falatok, hanem a talpalávaló árát is tartalmazza. A fiatal korosztály számára a diszkók, klubok kínálnak szilveszteri mulatságot, ennél jóval olcsóbban. Egy belépő ára 50 és 70 lej között mozog.


A népi hiedelem szerint, nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra
A népi hiedelem szerint, nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: