2011-08-02 15:30:05• hírek • Kocsis Zoltán

Mennyit fizettünk és mennyit kaptunk vissza?

fotó: EVZ
fotó: EVZ

A román állam az előző esztendőben mintegy 31,89 milliárd eurónyi összeget „zsebelt be" az országot alkotó negyvenegy megye valamint Bukarest megyei jogú város adóiból és illetékeiből. Ebből az összegből 8,216 millió eurót „küldött vissza", írja a Gandul napilap a pénzügyminisztérium adataira hivatkozva.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a román állam négy euróból egyet ad vissza. Legalábbis ami az országos átlagot illeti, mert például Vaslui megye tíz befizetett euróból kilencet visszakapott a tavaly. Az ország legszegényebb megyéje, szolidaritási szempontoktól vezényelve ugyanis a 155 millió befizetett euróból 139 milliót visszakapott. Azaz a befizetett összeg 89,3%-át. Ezzel szemben a másik véglet Bukarest, amely 5,47 milliárd euróból „csak" 1,45 milliárdot kapott vissza - ez 25,9%-ot jelent. A főváros után mellesleg Kolozs és Temes megyék „jártak a legrosszabbul" tavaly, hisz az általuk az államkasszába fizetett összegek 37,4% illetve 37,7%-ét kapták vissza. Ezzel szemben a skála másik végén Vasluit Botosani (88,5%) és Olt (87,8%) megyék követik.

„Ez van, mit tudjunk csinálni? Az ország legszegényebb megyéje vagyunk, alig jönnek a befektetők hozzánk. Saját forrásainkból képtelenek lennénk eltartani magunkat", nyilatkozta a Gandul megkeresésére Vasile Mihalachi, a Vaslui Megyei Tanács elnöke.



A befizetett összeg hány százalékát kapják vissza a megyék? forrás: Gandul


Amíg tehát Vaslui megye a végtelenségig azért nehezen magyarázható szolidaritási elvek alapján az általa befizetett összeg majd kilencven százalékát kapta vissza tavaly, addig Szatmár megye alig több mint a felét: szám szerint az 58,5%-át. Hogy a Szatmár megyei adófizetők pontosan mennyit fizettek be 2010-ben az államkasszába és hogy mennyit kaptak vissza, azt a Gandul nem részletezi és a Szatmár.ro érdeklődésére a Megyei Statisztikai Intézet nem tudta megmondani. A bukaresti lap ugyanakkor egy táblázatba sorolva a megyéket azt írja, hogy a szatmáriak tavaly fejenként 581 euróval gazdagították az államkasszát, ebből pedig 340 eurót kaptak vissza. Amennyiben hitelt adunk a wikipedia internetes enciklopédiának, amely szerint Szatmár megye lakosság valamivel több, mint 366.000 fő, akkor 212,6 millió eurós adóbevételt és 124,5 millió visszakapott eurót kapunk.

Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke ezeket az adatokat nem tudta megerősíteni, ám felhívta a figyelmet arra, hogy „ezek a számok azért nem épp annyira fehérek vagy feketék, mint amilyeneknek a sajtó fel szereti tüntetni. Ott vannak például azok a nagy cégek, amelyek, bár Szatmár megyében folytatják tevékenységüket, mégis Bukarestben vannak bejegyezve. Ha azokat ide számítjuk, akkor mindjárt nagyobb összegeket kapunk Szatmár esetében. És az sem egyértelmű, hogy mit számítunk a vissza kapott pénznek. Csak Cseke Attila egészségügyi miniszter például három millió euróval támogatta a szatmári egészségügyet", mondta Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: