2008-02-20 18:41:00• hírek • István Löchli

Átalakulnak Szatmárnémeti lakónegyedei

 Ismét nagy munkálatok kezdődnek szerte a városban, több ezer lakos életkörülményeit érintve.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal továbbra is szükségesnek tartja a város olyan lakónegyedeinek modernizálását, melyek rendbetétele már évtizedek óta várat magára.

Amint azt Ilyés Gyula polgármester a Szatmár.ro-nak elmondta, több lakónegyedben már sor került  kisebb- nagyobb munkálatokra az elmúlt években, idén pedig folytatódik ez a tendencia. A munkálatok hasonlóak lesznek, mint amit a 14-es lakónegyedben tavaly véghezvittek. Az előzetes tervek szerint, a Solidaritatii és a 14 Mai lakónegyedben felújításra kerül az aszfaltburkolat, a járdákat valamint a lépcsőházak bejáratát is modernizálják, zöldövezeteket hoznak létre, és több olyan munkálatot fognak elvégezni, melyek szebbé teszik az egész környéket. Az illegális garázsok lebontásra kerülnek, és azok helyébe aszfaltozott, vagy pedig esztétikus kövekkel lerakott parkolóhelyeket fognak létesíteni. Ilyés Gyula elmondta: „Egy modern, tiszta környezet biztosítása a fő cél. Eddig a Solidaritatii negyed a város legrosszabb állapotában levő lakónegyede volt, de a 14 Mai lakónegyed is hasonlóan rossz körülményekről volt ismert. A munkálatok a nyár folyamán kezdődnek el, és őszre fognak befejeződni. Ez több mint négyezer lakos életkörülményeit fogja javítani.”

2008-ban több útszakasz modernizációjára is sor kerül, melyek rehabilitációja kiváltképpen fontos, köztük azok az útszakaszok, ahol a tavalyi esztendőben munkálatokat végeztek, de már nem volt idő újraaszfaltozni. Ide tartozik a Retezatului, Cogalniceanu, Pastravului, valamint a Petőfi utcák, de a stadion környékén is öt útszakasz újraaszfaltozása kerül napirendre. A másik jelentősebb terv, hogy a Batizi út felől, az új vasúti híd környékén a tehergépjárművek számára külön parkolóhelyet létesítenek.

Ugyanakkor két nagyobb beruházás indul március folyamán, ide tartozik az Udvari út teljes rehabilitálása és a rá vezető három földesút leaszfaltozása. Kicserélik a közvilágítást, a vízvezeték és kanális rendszert, valamint a gázvezeték egy részét is felújítják. Az Udvari úton a könnyebb közlekedés érdekében, az első részét kiszélesítik négy sávosra. A munkálatok összértéke 90 millió lej. Ugyancsak május végén indul a város déli részének a modernizálása, nevezetesen a Dorobantilor, Caprioarei, Ciocarlei utcák leaszfaltozása.

A Vasile Lucaciu és az Árpád utcán már nagyon szükségessé vált a kanálisvezetékek valamint a vízvezetékek kicserélése. Mivel belvárosi főutcáról van szó, ezért a Polgármesteri Hivatal úgy terveztette meg a munkálatokat, hogy azok ne akadályozzák a forgalmat, ezért míg az egyik sávon végzik a munkálatokat, a másikon szabad lesz a közlekedés. A tervek szerint 12 hétig fog tartani, majd azt követően mindkét útszakaszt teljesen új aszfaltréteggel látják el.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: