2016-05-09 18:46:07• hírek • Kocsis Zoltán

Mennyibe kerül egy műemlékről lehulló betondarab? Büntetett a helyi rendőrség

Akár negyed év is eltelhet attól a pillanattól kezdve, hogy a Helyi Rendőrség felszólítja egy elhagyott jármű tulajdonosát addig, amíg a polgármesteri hivatal elszállíthatja a gépkocsit. Jelenleg 33 ilyen ügy van folyamatban, de vajon hány autót szállítottak el a tavalyi évben?

Villanyóra. Korzó. Igazi vonatkoztatási pontok a szatmárnémetiek számára. Gyalogosan kevés helyen fordulnak meg többen napközben a városban, mint a Korzó elején, a Villanyóránál. Ide szakadt le április utolsó napján egy méretes betondarab. Szerencsére szombat volt, így kevesebben voltak a környéken. A robaj okozta ijedtségen kívül nem is okozott más gondot a lezuhanó betonelem. Nem számítva persze a felháborodást, hogy a XXI. század Szatmárnémetijében szemünk láttára megy tönkre épített örökségünk.

A Szatmárnémeti Helyi Rendőrség élt a helyi képviselőtestület által megszabott jogával és megbüntette az épület tulajdonosát, amiért az nem végezte el a szükséges karbantartási munkálatokat. Mekkora összeget kellett fizetnie? Kétszáz lejt. Pontosabban, ha 48 órán belül kifizette a bírságot, akkor csak 100 lejt! „A határozat által meghatározott legkisebb bírságot szabtuk ki, mivel első alkalommal kellett megbírságolnunk az illetőt", magyarázta a Ioan Precup, a helyi rendőrség vezetője.

A műemlékvédelmen kívül a másik komoly problémáját Szatmárnémetinek (ígérjük, most nem soroljuk fel az összeset) a parkolási lehetőségek jelentik. Pontosabban azok hiánya. Nem állítjuk, hogy ezen a téren minden rossznak a forrása az elhagyatottan álló autók sokasága, de megkockáztatjuk: minden olvasónknak jutott már eszébe, hogy ezek nélkül itt-ott bizony mennyivel könnyebben lehetne parkolóhelyet találni.

Nos, ilyen elhagyatott gépkocsiból csak a tavaly 125 darabot azonosítottak a helyi rendőrök! Ezek közül pedig mindössze hetet szállított el a polgármesteri hivatal. „A procedúra nagyon bonyolult, akár 2-3 hónapig is eltarthat. Miután azonosítottuk az autókat, fel kell szólítanunk tulajdonosaikat azok elszállítására. Amennyiben a szélvédőn hagyott felszólításra nem reagálnak, postai úton kell értesítenünk őket...", magyarázza ugyanaz a Ioan Precup.

Jelenleg 33 jármű esetében zajlik a folyamat. Áprilisban hármat szállítottak el tulajdonosaik és további tízet azonosítottak a helyi rendőrök...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: