2010-02-16 16:22:18• hírek • Gozner Gertrud

Mennyibe kerül egy ANL lakás?

19 ezer és 36 ezer euró közötti összegekért adnák el az ANL lakásokat jelenlegi bérlőiknek - jelentette be Elena Udrea turisztikai és vidékfejlesztési miniszter.

Pontosabban 19.140 euróba kerülne egy garzon, 26.950 eurót kellene fizetni egy kétszobás lakásért, míg a háromszobás apartmanok 36.014 euróért lennének megvásárolhatók a bérlők által. A lakás pillanatnyi piaci árából egyúttal levonják az ún. amortizációs összeget, amely az épület átadásának évszáma alapján számolnak ki, és így alakul ki a végleges, eladási ár - fejtette ki a miniszter.

Például egy háromszobás és tízéves ANL lakás esetén az amortizáció összege 700-800 eurót tesz ki egy évre. Ha egy bérlő az illető ingatlanban két és fél évet lakott, akkor a maximális 36 ezer eurós összegből levonják az 1800 eurót kitevő amortizációt. Ezen kívül három évről egyre csökkentették a lakás megvásárlásához szükséges minimális bérleti időt - tette hozzá a miniszter.

A szaktárca vezetője szerint a lakások eladásával a gazdasági válság által eléggé megtépázott építkezési ipart szeretnék fellendíteni, és további forrásokat keresnek újabb ANL lakások megépítéséhez. Romániában jelen pillanatban 26 ezer ANL lakást tartanak számon, amelyből a minisztérium 20 ezer darab eladását tervezi.

Szatmárnémetiben továbbra sem szavazta meg a városi tanács a Closca sugárúti ANL-blokkok eladását a bérlők részére. A 72-74 szám alatt fekvő ingatlanokban 86 lakás van, ebből 46 garzon és 40 két szobás otthon. A 40 négyzetméteres garzonokat 13.921 és 15.081 euró, a 60 négyzetméteres két szobás lakásokat pedig 20.866 és 22. 605 euró közötti összegekért lehetne megvásárolni a lakások fekvésétől függően.

A város határozata alapján csak az a család vásárolhat majd ANL lakást, amelyik három évig megszakítás nélkül bérelte azt, illetve, és az egy főre jutó jövedelem nem nagyobb az átlagkereset kétszeresénél. Az ANL lakások eladásából befolyó összeg 99%-a az Országos Lakásügynökség kasszájába kerül, amelyekből újabb blokkok épülhetnek.


Országszerte megvásárolhatók lesznek az ANL lakások


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: