2016-02-03 18:23:16• hírek • Kocsis Zoltán

Mennyibe is kerül az Olimpia fenntartása?

Maratoni, több mint másfél órás sajtótájékoztatón válaszolt szerdán Dan Babut, az Olimpia ügyvezető igazgatója a csapat ultráinak hétfőn elhangzott vádjaira, feltett kérdéseire. „Örülök, hogy legalább a sajtón keresztül sikerül kommunikálnunk a szurkolókkal, személyesen ugyanis ez nem sikerül, hiába próbáltuk keresni az alkalmat. Ismétlem, ez nem támadás vagy sárdobálás akar lenni, igyekszünk tájékoztatni a közvéleményt. Szeretnénk megmutatni, honnan indult az Olimpia és hová tart", szögezte le felvezetőjében Babut.

Mivel Babut pontokba szedve válaszolt, így mi is pontokba szedve igyekszünk visszaadni szavait.

Politika
„Amikor az Olimpia 2010-ben megszületett, akkor ez egy politikai döntés volt. Ezért a klub azóta is politikai alapon működik és valószínűleg ez így is marad mindig. Az alapító tagok Adrian Stef akkori megyei tanácsi alelnök, Kereskényi Gábor akkori alpolgármester és Szilágyi István voltak. A klub vezetőségében városi és megyei tanácsosok is ülnek", jelentette ki Babut, majd némi ellentmondásba ütközve kijelentette: „engem nem politikai alapon neveztek ki, engem a vezetőségi tanács nevezett ki".

A Nagybánya elleni meccsek

„Tényleg az ifikkel akartunk kiállni a kupameccsen, hogy pihentessük a csapat alapembereit. A szurkolók kérésére azonban meggondoltuk magunkat és a legjobb csapatot küldtük pályára. A bajnoki előtt kértük, játsszunk pénteken, mert Denis Chivarinak szombaton már a válogatottnál kellett lennie. Ráadásul kedden újabb bajnoki várt ránk Kolozsváron. Talán nem mértük fel a szurkolók helyzetét, de ezúttal is hajlottunk kérésükre. Nem értem tehát, miért elégedetlenek továbbra is."

A Rapid elleni 2012-es kupameccs

„A meccset nem játszhattuk otthon, mert a stadion nem felelt meg a követelményeknek. Nem volt világítás, a tévék pedig Bukarest mellett döntöttek. Mi ekkor hivatalosan tiltakoztunk a szövetségnél, amely ezt követően kezdett törekedni arra, hogy kedvezzen a kisebb csapatoknak".

Eredmények (Babut komoly hangsúlyt fektetett erre is, holott a szurkolók leszögezték: nem ez érdekli őket elsősorban):
„Az első évben, a 2012-13-as szezonban a cél a feljutás volt, ezt teljesítettük. A következő évben újoncként az első nyolcban akartunk végezni a második osztályban, a hetedikek lettünk. Egy évvel később, 2014-2015-ben a rájátszás felsőháza volt a cél, ötödik helyen végeztünk. Ami a juniorokat illeti, 2012-ben egy utánpótlás-csapatunk volt, most pedig van nyolc. A tavaly sokat bíráltak minket a IV. osztályban szereplő és azt megnyerő második csapat miatt, de azt senki nem mondja, hogy a fenntartási költsége alig 15.000 lej volt az egész szezonban. A csapat juniorokból állt, így sem fizetést, sem prémiumot nem kaptak. Csak a működésre - utazás, bírói díj, stb. - költöttünk".

A nézőszám csökkenése:

„2012-ben, a harmadik osztályban 7833 jegyet adtunk el. A következő évben, a 2013-ban, már a második osztályban 11.870 jegyet, a 2014-ben 13.867 belépőt adtunk el, tavaly pedig 8678-at. Ez 36 ezer, 59 ezer, 65 ezer és 43 ezer lejes jegybevételt jelent".

Anyagi helyzet, adósság:

„Az Olimpiának jelenleg 825.000 lejes elmaradása van! Ebből 176.000 lej a játékosok, 247.000 az állam, 402.000 pedig a beszállítók felé. Sajnos a tavaly 400.000 lejjel kevesebb bevételünk volt, mint az azt megelőző évben. A juniorjaink szerencsére eljutottak a bajnokságok regionális szakaszáig, ami 130.000 lejes többletkiadást jelentett. A nagycsapat nyolc meccsel többet játszott, mint ahogy azt számítottuk (a bizonytalan lebonyolításai rendszer miatt, szerk.). Egy meccs pedig nagyjából 130.000 lejbe kerül", mondta Babut. Ami a 2016-os év költségvetését illeti. „Az első félévre 648.000, a második félévre 710.000 lejre lenne szükségünk az edzők számításai szerint. És ezek még csak a működési költségek: utazás, szállás, bírói díjak, vitaminok, fogyó eszközök, stb. Ez a költségvetés közel 40%-a, a további 60% pedig a fizetések. Ehhez képest a tavaly 1,4 millió lej volt a teljes költségvetésünk. És idén sem kapunk többet. Ebből kellene nekünk előteremteni három millió lejt...".

Szponzorok:
„Sajnos borzasztó nehéz olyan szponzort találni, aki hajlandó fizetni. Aki segítőkész, az is inkább barterben (szolgáltatáscsere, szerk.) gondolkodik. 2012-ben 60.000, 2013-ban 340.000, 2014-ben 120.000, 2015-ben pedig 84.000 lejt kaptunk a szponzoroktól".

Fizetések:

„Az Olimpiánál a nettó havi átlagfizetés 1900 lej. Az adminisztratív személyzet 11 tagból áll: négy pályagondnok, egy biztonsági felelős, egy sportigazgató, egy ügyvezető igazgató, egy versenyigazgató és egy vezérigazgató - a pályamunkásokon kívül az összes többit előírja a szövetség. Ezen kívül további 39 embert fizetünk: ebben benne vannak a felnőtt csapat tagjai, valamint az összes edző. Azt szintén előírja a szövetség, hogy minden korosztályos csoportnak saját, szerződéssel rendelkező edzője legyen. A játékosok fizetése jóval elmarad például a Nagybányától, ahol akár 2000 eurót is fizettek havonta. A juniorok közül felhozott fiatalok a lehető legkevesebb fizetést kapják, de igyekszünk őket megtartani".

Előre kifizetett fizetések:

„A szabályok nem teszik lehetővé az egyoldalú szerződésbontást. Amennyiben a szakmai stáb nem tart igényt valamelyik játékosra, akkor természetesen el kell kezdeni egyeztetni vele. Legtöbb két havi fizetést fizettünk ki eddig azért, hogy megspóroljuk a játékos fizetését a szezon végéig. Ám ezeket az összegeket soha nem kapták meg előre, hanem olyan ütemben, mint a többiek. A példaként felhozott Maximiliano Laso szerintem remek játékos volt, de nem sikerült beilleszkenie. Az fizetése 1600 euró volt havonta, az albérletével együtt." (Laso amúgy jelenleg a Brown de Adrogue csapatában, az argentín második osztályban játszik, szerk.)

Szatmári játékosok:

„Egy sor szatmári játékost hoztunk haza: Cosmin Iuhas, Cornel Ene, Walter Heil, Adrian Salagean és még folytathatnánk. Ciprian Brata 90%-os biztossággal hazatér, tárgyalunk a Botosani-al. Nem sikerült Vasile Curileacot és Razvan Tincu (mindketten Concordia Chiajna, szerk.) illetve Eric Bicfalvit (kínai szerződését felbontva csapat nélküli, szerk.) és Florin Gardost (Southampton) hazahoznunk. A keret 60%-a szatmári, kilenc játékost az ifiktól vittünk fel. Látnunk kell azonban, hogy csak szatmáriakkal nem álljuk meg a helyünket a második osztályban".

Edzőpályák, stadion:

„A stadion nem az Olimpiáé, így nem fektethet bele - még ha lenne is rá fedezete. A stadion a polgármesteri hivatal tulajdona. Ennek ellenére az elmúlt négy évben szponzorok támogatásával felszereltünk 1500 műanyagszéket, új tető került a főtribün fölé, rehabilitáltuk az öltözőket, mellékhelyiségeket, kerítést... A legfontosabb azonban, hogy elkészítettük az újjáépítés terveit - már csak finanszírozást kell találnunk. Az tervek az Országos Beruházási Vállalat (CNI) - amely az ország többi stadionját is építette - asztalán vannak. Ha ők nem adnak a pénzt, akkor keresnünk kell más finanszírozási lehetőségeket. Ami az edzőpályákat illeti: szerződésünk van a Somesul, a Mobila és az Unio pályákkal. Edzettünk műfüves pályákon, tornatermekben - nem ideálisak a körülmények, de ezt tudja biztosítani a város infrastruktúrája".

Csapatnév:

„Az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) Olimpia 2010-ként van bejegyezve a klub. Megnéztük, létezik még egy FC Olimpia Satu Mare név, ami szintén be van jegyezve. Az Olimpia 1921 viszont nem volt bejegyezve, így az Olimpia 2010 egyesület bejegyeztette. Ha minden jól megy, márciusra ismét használhatjuk ezt a nevet és a régi címert".

Átláthatóság:

„Minden egyes elszámolás megtalálható a polgámesteri hivatalban és a megyei tanácsnál is. Bárki kikérheti egy egyszerű írásos kérvény révén. Hajlandóak vagyunk a szurkolók egyik képviselőjének helyet adni az igazgatótanácsban is. Mi több, nem csak megfigyelőként, hanem szavazati jogot is kaphat".

Végső következtetés:

„Igyekszünk életben maradni a második osztályban nagyjából annyi pénzből, amennyi a harmadik osztályhoz elég. Ha valaki bevállalja, hogy a csapatot visszaminősítse, hát megteheti, de vállalja a felelősséget is! Egy biztos: nem én leszek az! Én inkább harcolok és dolgozok tovább azért, hogy az Olimpia fennmaradjon!".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: