2012-06-05 09:51:02• hírek • Kocsis Zoltán

Mennyi a spanyol igazság – Villa és a katona nélkül?

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Az idei lesz az 14. labdarúgó Európa-bajnokság, az eddigi tornákon összesen kilenc nemzet csapata ért fel a csúcsra: a németek háromszor, a spanyolok és a franciák kétszer, a szovjetek, az olaszok, a csehszlovákok, a hollandok, a dánok és a görögök pedig egyszer. A címét viszont még egyik csapat sem tudta megvédeni, mert Szovjetunió 1964-ben, Németország pedig 1976-ban bukta el a döntőt címvédőként. Ezúttal Spanyolország próbálkozhat meg ezzel a bravúrral és valljuk, minden esélye meg is van rá. Ezzel pedig az örökranglistán be is érné a háromszor nyerő németeket. Az Olaszország, Horvátország, Írország összetételű csoportból nem lesz nehéz dolga továbbjutni.

Ami klubszinten a Barcelona volt az elmúlt 4-5 évben, az a válogatottak szintjén Spanyolország. Az egybeesés pedig nem is véletlen, mivel a nemzeti csapat nagyban támaszkodott a katalánok játékára és játékosaira. Nincs kettő három nélkül, tartja egy olasz közmondás (ennek az itáliaiak számára is lehet jelentősége, de erről a következő cikkünkben), amennyiben pedig Spanyolország most nyerni tudna, akkor a 2008-as EB és a 2010-es vébé után a harmadik nagy tornáját nyerné zsinórban. De majd a pályán meglátjuk, hogy Hispániában is három az igazság?

A mostani keretben 12 Európa-bajnok és 19 világbajnok található, ami egyben azt is jelenti, hogy Jordi Albán, Juanfranon és Alvaro Negredón kívül mindenkinek van valamilyen címe. A bajnokok sora akár hosszabb is lehetne, ha Carles Puyol és David Villa nem dől ki sérülés miatt. Kettejük hiánya pedig okozhat egy kis galibát. Puyol kiesésével ugyanis új társat kell találni Gerard Piqué mellé a védelem tengelyében. Ha ez Sergio Ramos lesz, akkor Arbeloa lehet a jobbszélső - ő azonban , leszámítva az utóbbi hónapokat, az elmúlt két évben nem volt alapember a Real Madridban. Ha viszont Ramost húzza szélre Vicente del Bosque, akkor az ő helyét Raul Albiol veheti át - ő viszont csak elvétve kapott helyet a madridiaknál.

Vajon idén is ünnepelhetnek a spanyolok?

A csatársorban másfajta gondokkal kellett szembenézni del Bosquének, hisz a bőség zavarával küszködött. Döntése mégis kicsit érdekesre sikeredett. Adrian Lopez az idei Európa-liga felfedezettje volt, ám az Atletico Madrid csatárának kimaradása mégsem annyira meglepő, mint Roberto Soldadóé. A Valencia csatára, akinek családneve katonát jelent, remek idényt futott, 17 gólt szerzett a spanyol bajnokságban: majdnem kétszer annyit, mint Fernando Torres és Pedro - együttvéve. Ráadásul Fernando Llorente (16 gól) és Alvaro Negredo (14) is elmaradt Soldado mögött - ők mégis utazhatnak.

A védelemben talán lehetnek gondok, de ehhez az ellenfélnek előbb meg kell szereznie a labdát, majd el is kell jutnia a tizenhatosig. Márpedig ahol Xavi, Andres Iniesta, Santi Cazorla vagy Cesc Fabregas passzolgat illetve Xabi Alonso, Sergio Busquets vagy Javi Martinez védekezik a középpályán, ott egyik sem feladat sem lesz könnyű.

Noha Furia Roja, a vörös fúria nem sokat változott az elmúlt két évben, az oroszokkal ellentétben ez nem jelenti azt, hogy a keret öreg lenne. A válogatott legnagyobb ellenfele (Németország, Hollandia, esetleg Olasz-és Franciaország mellett) önmaga lehet. Vajon képesek a játékosok motiválni magukat? Láthattuk a Barcelona esetében, hogy nem mindig sikerült kellőképpen felpörögniük idén...

A spanyol keret:
K
apusok: 1 Iker Casillas (Real Madrid), 12 Victor Valdés (Barcelona), 23 Pepe Reina (Liverpool)
Védők: 17 Álvaro Arbeloa (Real Madrid), 5 Juanfran (At. Madrid), 15 Sergio Ramos (Real Madrid), 3 Gerard  Piqué (Barcelona), 2 Raúl Albiol (Real Madrid), 4 Javi Martínez (Bilbao), 18Jordi Alba (Valencia)
Középpályások: 16 Sergio Busquets (Barcelona), 14 Xabi Alonso (Real Madrid), 8 Xavi Hernández (Barcelona), 6 Andrés Iniesta (Barcelona), 20 Santi Cazorla (Málaga), 13 Juan Mata (Chelsea), 21 David Silva (Man. City), 10 Cesc Fabregas (Barcelona)
Támadó: 22 Jesús Navas (Sevilla), 7 Pedro Rodríguez (Barcelona), 19 Fernando Llorente (Bilbao), 9 Fernando Torres (Chelsea), 11 Álvaro Negredo (Sevilla)

A spanyol válogatott programja:
Spanyolország - Olaszország jún. 10., 19.00
Spanyolország - Írország jún.14., 21.45
Spanyolország - Horvátország jún.18., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: