2016-08-22 11:38:07• hírek • Kocsis Zoltán

Mennyből az angyal ledobott egy csikket – a gazemberek pedig nagyot zúztak

Sok mindent látott és megélt már az 1804-1840 között épült szatmárnémeti püspöki palota, ódon és méltóságteljes falait azonban talán a második világháború óta nem remegtették meg olyan kemény ütemek, mint vasárnap este a Moby Dick koncerten. A magyar trash veteránjai ezúttal is kitettek magukért.

Schmiedl Tamás és Mentes Norbert még tinédzserként alapította meg 1980-ban a Moby Dick együttest. A banda nem csak a magyar trash metal egyik üttörője volt, de az azóta eltelt 36 év alatt a magyar rock egyik megrendíthetetlen legendájává vált.

Vasárnap este gyors számítások szerint immár hetedszer lépett fel a Moby Dick Szatmárnémetiben - és a szép számú rajnongótábort elnézve talán kijelenthető, sokak reményei szerint nem utoljára. Közhely, ám vasárnap este ismét igaznak bizonyult - több generáció tagjai tomboltak a tömött sorokban a Széchenyi utcán felállított színpad előtt. Nem csak azok, akiknek a Moby Dick kemény trash, heavy zenéje az ifjúkorát jelentette, de a televíziós tehetségkutatók általi agymosásra immunis fiatalok is.

„Smiciék" remekül mérték fel a közönség igényeit. A buli a 2003-as Golgota című albumon hallható Mennyből az angyallal kezdődött ugyan, de a számlista gerincét a klasszikuok, az 1990-es Ugass kutya, az 1991-es Kegyetlen évek és a 1992-es Körhinta című albumok remekei adták. Nem maradhattak el az olyan gyöngyszemek, mint a Pokolrock, a Keresztes vitéz, vagy a Prométeusz, de három évtized múltán is elemi erővel zúzott a Happy End, a Beteg a föld, vagy éppen a Múló álom.

„Naponta robban egy pokolgép/ Valaki holnap a torkodra lép/ Vér folyik az utcán, a moziban"... „Felejtsd el, hogy Európa/ Mindenhol mindenki idióta/ Mindent elsöpör Hollywood/ Amerika nyeri a háborút"... „Légidesszant, vagy hamburger/ Nem védekezhetsz semmivel" üvöltötte Smici a mikrofonba - megdöbbentő, de ezek a sorok már a '91-es Kegyetlen éveken albumon szerepeltek!

A bulit a Gazember zárta, a közönség tombolása pedig ismételten igazolta: még ha az összes, a fősodrásba tartozó műsorszóló figyelmen kívül is hagyja, igen is igény van a kőkemény, külsőségek nélküli, őszinte metálzenére.

Kiemelt partnerek:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Magyar Turisztikai Ügynökség

Aranyfokozatú támogatók:
Autonet, Tarr Beton, Diego, Gemelli, Barta Ati, CBA, Al Capone Étterem és Motel, Woco

Ezüstfokozatú támogatók:
Arnisol, Nord Star, Spakk Group, Ecomatrix, Transpink, Meteor a Trilak partner, Santec, Andy Kft, Promomix, Ratioterm, Ardealul, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Karmob, Hanna Konyhatehnika, No Pardon Pub, Mindig Friss, Saminstal, Hutton, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Poszet, Backerei Fastus, Yoda Service, Business Transaction, Gerbog, M-Sys.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: