2011-01-19 12:14:43• hírek • MTI

Menesztették a csendőrség vezetőit

A csendőrségen belüli csalások és szabálytalanságok vezettek oda, hogy a belügyminiszter menesztette a fegyveres testület parancsnokát, Olimpiodor Antonescut, valamint annak első helyettesét - hívták fel a figyelmet kedden a bukaresti kommentátorok.

Traian Igas belügyminiszter azt követően hozta meg a döntést, hogy a szaktárca ellenőrző testülete törvénytelenségekre bukkant az alárendeltségébe tartozó intézménynél. Ion Dascalu államtitkár elmondta, hogy a legfelső bíróság mellett működő ügyészség bűnvádi eljárást indított a csendőrség két menesztett vezetője ellen, ezért döntöttek a leváltásuk mellett.

Az Evenimentul Zilei című román napilap szerint a két vezető szabálytalan versenyvizsgák lebonyolítása miatt került az ügyészek látókörébe, ugyanis több személy is úgy nyerte meg az állást a csendőrség és a rendőrség vezetői posztjára, hogy nem teljesítettek alapvető szakmai feltételeket. A lap szerint az így funkcióba helyezett személyek között volt például egy gépkocsivezető, aki a gyanús versenyvizsga nyomán a csendőrség gazdasági részlegének vezetőjévé vált.

Az említett törvénytelenségektől függetlenül a román rendőrség és csendőrség az elmúlt hónapokban konfliktusba került Traian Basescu államfővel. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly júliusban bérük 25 százalékos csökkentése miatt utcára vonult rendőrök a román elnöki hivatal előtt tüntettek a kormány intézkedése ellen. Tették ezt úgy, hogy nem rendelkeztek engedéllyel.
A román államfő szemrehányást tett az elnöki hivatalt őrző csendőröknek, hogy túl közel engedték az épülethez tiltakozó kollégáikat. A rendőrök az elnöki hivatal udvarára dobálták egyensapkájukat, így fejezték ki elégedetlenségüket. Román elemzők emlékeztettek, hogy ezzel a gesztussal e két fegyveres erő elveszítette a román államfő bizalmát.


Elköszöntek a csendőrség parancsnokától
Elköszöntek a csendőrség parancsnokától


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: