2009-10-02 12:56:15• hírek • MTI

Menesztették Kovászna prefektusát

Menesztették a romániai Kovászna megye prefektusát, miután csütörtökön felbomlott a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) nagykoalíciója. A kisebbségi PD-L egyik első intézkedése az volt, hogy menessze a prefektusokat - írja a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap pénteken.

A megyei kormánybiztosi megbízatások, a prefektusi tisztségek a törvény szerint pártsemleges köztisztviselői hivatalok, amelyeket versenyvizsgával foglalnak el, a tisztségek elosztása mégis politikai alkuk része. A PSD nem hívta vissza az általa támogatott prefektusokat, miután miniszterei és államtitkárai csütörtökön kiléptek a kormánykoalícióból. Ha a szociáldemokrata párti prefektusok nem perelnek állásaikért, Kovászna megyében is új ember fogja felváltani Codrin Munteanut - írja a Háromszék.

A korábban bukaresti alprefektusként dolgozó Munteanu György Ervin helyre került Kovászna megye prefektusi tisztségében február elején. Azóta többször vitába keveredett a megye magyar vezetőivel, főleg a magyar jelképek és feliratok miatt. Már hivatalos beiktatási ceremóniája előtt eltávolították Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektúra és a megyei önkormányzat által közösen használt ülésteremből a holdas-napos székely lobogót és a megye zászlaját is. Majd a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal épületén lengedező székely zászlók eltávolítását kérte a városvezetéstől.
Ezt követően a megye két - a megyei címerek, valamint a közterületek és közintézmények elnevezésében tanácsadói joggal bíró - bizottságát tette román többségűvé, új tagok kinevezésével. Emiatt etnikai tisztogatással vádolta meg a prefektust Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke.

A kormánybiztos március elején úgy válaszolt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester azon javaslatára, miszerint a megye közintézményeinek épületein magyar feliratot is helyezzenek el, hogy a kétnyelvű táblákat előíró törvény csak az önkormányzati intézményekre vonatkozik.

Néhány nappal később azzal váltott ki tiltakozást, hogy körlevélben érdeklődött arról, hány magyar és hány román nemzetiségű személy dolgozik a végrehajtó hatalom megyei intézményeiben.
Július 22-én arra kérte Antal Árpádot, tartsa be a kétnyelvű táblákra vonatkozó jogszabályt, vagyis az utcaneveket felül román nyelven és alatta magyarul tüntesse fel, nem pedig fordítva, ahogy a városvezetés az új utcanévtáblákat meg akarta rendelni.

Szeptember 30-án Munteanu azt tette szóvá, hogy a megyében található néhány polgármesteri hivatal épületén csak magyar felirat található.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: