2015-12-14 17:55:05• hírek • Kocsis Zoltán

Menekülttábor Tasnádon? A helyiek nem örülnek

Hónapok óta nézhetjük a különböző hírműsorokban a nyugat-európa felé áramló menekültekről szóló tudósításokat. A vélemények megoszlanak, ki vehemensen ellenzi a befogadásukat, ki empátiától vezérelve megértően helyesli a támogatásukra irányuló törekvéseket. Mindezt azonban igazi kibicekként, kívülállókként szemlélhettük Szatmár megyében. A jelek szerint azonban ez hamarosan megváltozik, a menekültkérdés pedig már nem csak európai, hanem szatmári kérdés is lesz!

Petre Toba belügyminiszter hétfőn ugyanis bejelentette, Romániában három újabb menekülttábort hoznak létre. Az egyiket Tasnádon! Az egykori csendőrlaktanyában hatszáz migránst helyeznének el. A mindössze 8600 (ebből közel 3000 magyar) lakosú kisvárosban!

„Mi is csak a sajtóból értesültünk a fejleményekről! Minket, az önkormányzatot egyelőre senki semmiről nem tájékoztatott hivatalosan!", háborog a Szatmár.ro megkeresésére Véron András alpolgármester. „A fejünk fölött született a döntés, minket meg sem kérdeztek és egyelőre nem is tájékoztattak, úgyhogy semmilyen konkrétumról nem tudunk beszámolni", tette hozzá.

Ami biztos, az egykori kaszárnyában hajdanán ezer katona állomásozott - 20-30 fős szobákban. Az épülethez kórház, étkező, sőt még termálfürdő is tartozik. Az épületegyüttes egyik része fel van újítva, itt továbbképzéseket tartottak, magyarázza Véron, a másik viszont jelenlegi állapotában használhatatlan. Viszont a belügyminisztérium tulajdonát képezi, „így nem nagyon tudunk beleszólni a dolgokba", fűzi hozzá az alpolgármester.

Az aggodalmakat tetőzik Tasnádon, hogy a kaszárnya alig 150-200 méterre van a városka termálstrandjától, a település legfontosabb bevételi forrásától, turistaattrakciójától. Amelyet - egyes adatok szerint - évente mintegy 200.000 vendég keres fel...

„Lehet, hogy egy-két új munkahely létrejönne, ám én úgy látom, a tasnádiak összességében nem örülnek a lehetőségnek", jelentette ki Véron.

"Több száz menekült betelepítése súlyos csapás lehet a városunk gazdaságára, hiszen a jelentős pénzforrásnak tartott turizmust vetheti vissza, ha elriasztják a turistákat" - mondta Vasile Mitrasca polgármester is a maszol.ro hírportálnak.

Romániának 6300 menekültet kell befogadnia az Európai Unió kvótarendszere alapján. Az első 300 menedékkérőt november végére várta, akiket a kvótarendszer alapján Olaszországtól kellett volna átvennie, de Mihaita Calimente, a külföldi hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság elnöke azt közölte: a migránsok között nem voltak jelentkezők, akik a schengeni tagsággal rendelkező Olaszország helyett Romániába akartak volna jönni, erőszakkal pedig nem lehet áttelepíteni őket.

Az országban jelenleg hat befogadóközpont működik, ezeknek Bukarest, Giurgiu, a Máramaros megyei Nagysomkút, a Suceava megyei Radócz (Radauti), Galac, valamint Temesvár ad otthont, míg Tasnád mellett Capulung-Muscel, Bumbesti-Jiu lenne a másik két új tábor helyszíne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: