2010-08-18 15:06:09• hírek • Szatmár.ro

Menekülnek a megszorítások elől

Bár már az elmúlt években is nagyon sok egészségügyi dolgozó vállalt munkát külföldön, rengeteg orvos ment el Romániából, a közalkalmazotti bérek júliusi 25 százalékos csökkentése újabb tömeges kivándorlási hullámot indított el körükben.

Az elmúlt három évben például 8331 olyan igazolást adott ki a hazai orvosoknak az Egészségügyi Minisztérium, amely alapján a doktorok végzettségét külföldön is elismerik. A statisztikák szerint a legtöbben Belgiumban vállalnának munkát.

Ötven Szatmár megyei ápoló, illetve asszisztensnő is kérte az elmúlt időszakban egyébként az illetékes hatóságtól olyan dokumentumok kiállítását, amelyek lehetővé teszik, hogy külföldön vállalhassanak munkát.

Jelenleg egy rezidens orvos itthon 800 lejt keres, amely 200 eurónál kevesebbnek felel meg. Ha csak Magyarországig megy, ennek az összegnek máris a négy-ötszörösét képes megkeresni. Ha még tovább hajlandó utazni, ez az összeg a 4000 eurót is elérheti. A nyugati társadalmakban egy orvos a szakmai tapasztalata és a szakképesítése függvényében az átlagkereset három-hétszerese közötti összeget viszi haza, ez romániai viszonylatban egy rezidens esetében 5 ezer lejnek felelne meg.

A kivándorlás egyébként valamelyest érthető, viszont ha a hasonló mértékben hagyják el az országot az egészségügyi alkalmazottak, akár el is néptelenedhetnek a kórházaink, amelyekben egyébként jócskán munkaerő-hiány van.

Ez jellemző a Szatmár Megyei Kórházra is: itt például a megszabott 1066 asszisztens helyett csak 606 dolgozik, ugyanakkor ápolókból is hiány van - 377 hely van, azonban csak 219-en dolgoznak az intézményben.


Asszisztensekből, ápolókból és orvosokból is hiány vanAsszisztensekből, ápolókból és orvosokból is hiány van


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: