2011-02-25 08:59:06• hírek • MTI/Reuters

Menekülnek Líbiából az erőszak elől

Legkevesebb 30 ezer ember, főként tunéziai és egyiptomi vendégmunkások menekültek el Líbiából az erőszak elől - közölte csütörtökön a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Növekszik a kiáramlás az észak-afrikai országból, de a távozók zöme külföldi, eddig csupán 325 líbiai állampolgár volt köztük - jelentette a segélyügynökség. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egy másik közleményben arról adott hírt, hogy tudomása szerint egyetlen menedékkérőt szállító hajó sem hagyta el Líbiát Európa felé. A UNHCR sürgetett minden országot, hogy tartsák nyitva határaikat a vérontás elől menekülő emberek előtt.

A 30 ezer menekült közül mintegy 15 ezren Tunéziába távoztak, túlnyomó többségük ottani állampolgár - mondta az IOM szóvivője. 1000 egyiptomi, 830 kínai és 300 líbiai is van köztük.
"Az IOM úgy értesült, hogy akik átlépték a tunéziai határt, többségükben Tripoliból érkeztek. Van köztük követségi személyzet és különböző országok nagykövetei, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják a fővárost" - áll a genfi székhelyű ügynökség közleményében.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága légihidat tervez a hétvégén, hogy azon keresztül sátrakat és más sürgősségi védőeszközöket juttasson el a tunéziai Dzserbába - közölte a szervezet szóvivője.
Mintegy 15 ezer egyiptomi távozott Líbiából hazájába, velük tartott kéttucatnyi líbiai is. Becslések szerint hozzávetőleg 1 millió egyiptomi él Líbiában.


Több ezren menekülnek Líbiából
Több ezren menekülnek Líbiából


Az IOM aggodalmát hangoztatta amiatt, hogy nem tudni semmit azokról a fekete-afrikai és dél-ázsiai vendégmunkásokról, akik nagy számban akartak távozni Líbiából Tunéziába vagy Egyiptomba. "Ennek valószínűleg az az oka, hogy nincs pénzük az útra" - mondta Laurence Hart, az IOM líbiai missziójának főnöke. "Sok ország, amelynek nincsenek forrásai arra, hogy állampolgárait evakuálja Líbiából, az IOM-hez fordul segítségért" - tette hozzá.
Egyelőre csak mintegy 170 nigeri állampolgárról tudni, akiknek - a fekete-afrikaiak közül elsőkként - sikerült elhagyniuk a káoszba süllyedt Líbiát - közölte az IOM. "Azt mondták, hogy további több száz honfitársuk készül haza Nigerbe" - mondta a szóvivő, olyan jelentéseket idézve, melyek szerint néhány teherautó elromlott útközben.

Románia kimenekítette ötven állampolgárát

Egy katonai repülőgép fedélzetén ötven román állampolgárt menekítettek ki Líbiából pénteken - közölte a bukaresti védelmi minisztérium. A Hercules C-130-as típusú gépen 56-an utaztak, köztük bolgár állampolgárok, valamint egy líbiai.
A tárca tájékoztatása szerint egy második repülőgép, amely csütörtökön indult Bukarestből, megérkezett a máltai fővárosba, Vallettába, hogy onnét indulva pénteken újabb kimenekítéshez használhassák fel.
A bukaresti hatóságok szerint 500 román tartózkodott Líbiában a zavargások kirobbanásának kezdetén. Többségük a helyi olajiparban dolgozott. A román külügyminisztérium adatai szerint 48-an közülük már kedden elhagyták az észak-afrikai országot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: