2013-03-28 09:03:03• hírek • MTI

Menekülne a kivégzéstől az ámokfutó

Vádalku keretében felajánlották védencük beismerő vallomását szerdán annak az ámokfutónak az ügyvédjei, aki tavaly júliusban 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített Denver egyik elővárosának filmszínházában.

A 25 éves James Holmes jogi képviselői a bűnösség elismeréséért cserébe azt kérték, hogy ügyfelükre halálbüntetés helyett letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést szabjanak ki. Az ügyészség még nem válaszolt az ajánlatra. Holmesnak legközelebb hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt, s az ügyvédek reményei szerint a vádalku addigra már megszülethet.

Megfigyelők azt várták, hogy a védők Holmes beszámíthatatlanságára fognak hivatkozni. Az ügyben eljáró bíró az ügyvédek késlekedése miatt március 12-én maga nyújtott be ártatlansági kérelmet a vádlott nevében, az ügyvédek ugyanis még nyolc hónappal a gyilkosságsorozat után sem döntötték el, hogy védencüket bűnösnek vagy ártatlannak minősítsék-e. William Sylvester bíró azért szánta el magát erre a lépésre, mert meg akarta akadályozni az eljárás lassítását.

Ha a védelem azt kérte volna, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak, akkor a vádlott - a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza - kénytelen lett volna alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak.
Az állig felfegyverzett, rendőrkommandós védőfelszerelést viselő Holmes 2012. július 20-án, Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 filmszínházában, a Batman-sorozat legújabb alkotásának éjféli bemutatóján tüzet nyitott a nézőtéren ülőkre.

A vádlott ügyvédei korábbi bírósági meghallgatásokon elmondták, hogy védencük egy meg nem nevezett elmekórban szenved, továbbá hogy pszichiátriai kezelés alatt állt, mielőtt megbukott egy záróvizsgán, és májusban kénytelen volt abbahagyni a tanulmányait.
Coloradóban 1997 óta nem hajtottak végre halálbüntetést. Szakértők szerint vádalku nélkül a per akár évekig is eltarthat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: