2013-04-12 08:38:48• hírek • MTI

Putyint 2018-tól már nem szeretnék államfőnek

Vlagyimir Putyint az oroszok többsége nem szeretné államfőnek a 2018-as elnökválasztást követően, de ez nem azt jelenti, hogy elégedetlenek vele - derült ki a Levada Központ nevű közvélemény-kutató cég legutóbbi felméréséből, amelyet a Vedomosztyi című orosz napilap ismertetett csütörtökön.

Az embereknek elege van abból, hogy a hatalom élén nem történik váltás. A társadalomban egyre nagyobb az igény egy új vezető iránt - magyarázta a március végi közvélemény-kutatás eredményét Alekszandr Grazsdankin, a Levada Központ igazgató-helyettese.

Szerinte nem feltétlenül várják el az oroszok, hogy az új állami vezető más politikai pártból és ne az Egységes Oroszországból kerüljön ki. Elég lenne, ha nem Putyin, hanem más személy lenne 5 év múlva az orosz államfő.
Még a legeltökéltebb szavazók sem támogatják a "mindörökké Putyint (az elnöki székben)" elképzelést. Azoknak is csak a 36 százaléka szeretné Vlagyimir Putyint 2018 után is az elnöki székben látni, akik tavaly márciusban rá szavaztak a választáson - mondta Grazsdankin.

A felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka szeretne új elnököt Oroszországban, és ezen belül 8 százalék Dmitrij Medvegyevet, a jelenlegi kormányfőt választaná elnöknek. 22 százalék gondolja úgy, hogy Vlagyimir Putyinnak maradnia kellene 2018 után is az államfői poszton. A politikus 2000 és 2008 között két ciklust is ebben a tisztségben töltött, majd kormányfőként várta ki harmadik elnöki ciklusát. Mostani ciklusára 2012. május 7-én iktatták be.

A Levada Központ igazgatóhelyettese szerint a lakosság "belefáradt a problémák megoldásának Putyin kínálta módszereibe". A demokratikus országokban a hasonló "fáradtság" megszűnik az újabb és újabb választásokat követően, amelyek alternatív politikai erőt juttatnak hatalomra, de ez Oroszországban nem történik meg" - tette hozzá a Levada Központ igazgató-helyettese.

Igor Bunyin politológus szerint nem meglepő, hogy az emberek új arcokat szeretnének látni az orosz vezetésben. Úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin szavazótáborát valójában csak a voksolásra jogosultak 25 százaléka teszi ki. A szavazók maradéka tehetetlenségből, vagy azért választja őt, mert nem lát alternatívát, illetve retteg a lehetséges káosztól, ami Putyin után jöhet. Az orosz államfő népszerűségét környezetének hibái és  ostobaságai is rontják - tette hozzá Igor Bunyin.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: