2013-08-30 11:14:14• hírek • MTI

Menekül a Putyint és Medvegyet fehérneműben ábrázoló festő

A dolog pikantériája, hogy néhány hónappal ezelőtt Gérard Depardieu kért és kapott orosz állampolgárságot. A világhírű francia színész a kormány szigorúbb adópolitikája elől "menekült" Oroszországba.

Politikai menedéket kért Franciaországban az orosz államfőt és kormányfőt női fehérneműben ábrázoló orosz festő. Ezt maga Konsztantyin Altunyin közölte csütörtökön.

A 45 éves művész attól tart, hogy Oroszországban eljárást indítanak ellene, holott ő - mint mondta - azt hitte, hogy az orosz vezetőknek van humorérzékük. Altunyin amint megtudta, hogy a rendőrség elvitte a képeket, azonnal repülőjegyet vásárolt, és elhagyta Oroszországot. Felesége és kétéves kislánya Szentpéterváron maradt. Az asszony egy orosz internetes közösségi oldalon kért segítséget férje párizsi tartózkodásához.

A festő 2011 szeptemberében határozta el, hogy elkészíti Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev karikatúráját, amikor a két vezető orosz politikus bejelentette, hogy helyet cserélnek. Medvegyev államfő, Putyin kormányfő volt akkor, és ezeken a posztokon 2012-ben váltották egymást. "Ez egy teljesen ártatlan irónia. Jó móka volt, egy klasszikus témát használtam fel" (két nőt, aki egymást fésüli) - magyarázta Altunyin.

A rendőrség több orosz politikus portréját is lefoglalta hétfőn egy razzia során Szentpéterváron, a Hatalom múzeuma nevű művészeti galéria kiállításáról Vitalij Milonov, az orosz nagyváros közgyűlési képviselőjének feljelentése alapján. A politikus szerint az Uralkodók című kiállításon közszemlére tett képek pornográfok és törvénybe ütközően megsértették a hatalom képviselőit.

Az egyik portrén maga Milonov karikatúrája is látható szivárványszínű zászló előtt. A politikus országszerte ismertté vált a homoszexualitás elleni kampányáról. Ő kezdeményezte a szentpétervári törvényhozásban annak a jogszabálynak az elfogadását, amely megtiltja és bünteti a homoszexualitás propagandáját a kiskorúak körében. Azóta országos szinten is elfogadtak egy ilyen jogszabályt az orosz parlamentben.

Az Uralkodók című kiállítást bezárták a Nyevszkij proszpekten lévő galériában, és a rendőrség vizsgálatot indított. Oroszországban akár egy év börtönnel is büntethetik a hatalmon lévők megsértését.

Szentpéterváron rendezik szeptember 5-6-án a G20-ak csúcstalálkozóját. Az Uralkodók kiállítás is a világ állam- és kormányfőinek érkezése alkalmából nyílt a sajtó szerint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: